Binlerce Sih Cenevre'de 'soykırım'ın tanınması için yürüdü

Binlerce Sih Cenevre'de 'soykırım'ın tanınması için yürüdü

İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen binlerce Sih, 30 yıl önce Hindistan'da işlenen katliamın "soykırım" olarak tanınmasını istedi.

Avrupa'nın her tarafından gelerek Cenevre'de buluşan Sihler, 90 otobüs ile BM binası önündeki "Nations" (Uluslar) Meydanı'na aktı. Sabah saatlerinde bir Sih delegasyonu BM İnsan Hakları Yüksek Komiseryası'na Hindistan hükümetine karşı suç duyurusu prosedürünü içeren bir dosya ile birlikte 1 milyon imza sundu.

Eylemciler "1984, evet bu bir soykırımdır ve adalet istiyoruz", "BM 1984'dek Sih soykırımını tanı", "Üç günde 30 bin ölü, sıfır kınama, BM bize yardım et" yazılı pankartlar taşıdı.

Meydanda toplanan göstericiler, Kasım 1984'te Hindistan genelinde Sihlere karşı sistematik saldırılar planlandığını belirterek, bu saldırılardan Kongre Partisi'nin sorumlu tuttu.  Hindistan'daki tüm hukuki prosedürleri tükettiklerini ve bu suçların cezasız kalmaya devam ettiği tepkisinde bulunan eylemciler, bu nedenle yönlerini BM'ye çevirdiklerini kaydettiler.

Eylemcilere göre, 30 yıl önce Kongre Partisi üyeleri ve Hindistan polisi tarafından ülkenin her yanında düzenlenen saldırılarda en az 30 bin Sih hayatını kaybetti, 300 bini yerlerinde edildi ve çok sayıda Sih tapınağı ateşe verildi.

BM'ye sunulan dosyada eylemciler, "bilinçli, kasıtlı ve sistematik bir şekilde Sihlere yönelik yapılan cinayetlerin soruşturulmasını ve BM'nin soykırıma ilişkin sözleşmesinin 2'inci maddesinde tanımlandığı şekliyle bu suçun soykırım olarak tanınmasını" istedi.

Sihlerin Hindistan'daki nüfusunun 20 milyon olduğu belirtiliyor. bunların yüzde 80'i Pencap'ta yaşıyor.  Tek tanrılı dine sahip olan Sihler, Hindistan'ın kast sistemini tanımıyor. Dinlerine "Sihizm" adı verilirken, bu dine inananlara "Sih" deniyor. Sihizm 15'inci yüzyılda Hindistan'ın kuzeyine Guru Nanak tarafından kuruldu.