Bir saldırıda onlarca Rus askerinin ölümü yeni tartışmalara yol açtı

Rusya, Ukrayna’nın düzenlediği bir saldırıda 63 askerinin öldüğünü açıkladı. Ukraynalı yetkililer 400 ölüden bahsediyor. Saldırı ardından Rusya’da iç tartışmaların başladığı belirtiliyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Donetsk bölgesinde yer alan Makiyivka kentinde yılbaşı gecesi Rus askerlerine yönelik saldırı gerçekleştirdiklerini doğruladı.

Asker ölümlerini nadiren açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı “dört füze” ile gerçekleşen bu saldırıda 63 Rus askerin öldüğünü bildirdi.

Savunma Bakanlığı’na göre füzeler, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği HIMARS sisteminden fırlatıldı. Füzelerin hedefinin ise geçici konuşlandırma merkezi olduğu ifade edildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Stratejik İletişim Departmanı, 400’e yakın Rus askerinin bu saldırıda öldüğünü iddia etti.

Bu sayıya ilişkin bir doğrulama Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelmedi. Ancak Genelkurmay, insani kayıpların tespit edilmeye çalışıldığını duyurdu.

Rus askerlerinin ölümü ardından aRus askeri komutasında tartışmaların başladığı yönünde bilgiler var. Özellikle Donetsk bölgesi isyancılarının eski sorumlusu Igor Strelkov’un koruma altında olmayan sözkonusu binaya cephane yerleştirdiği yönünde eleştiriler var.
 

Rus savaş muhabirleri de Makiyivka’daki binaya saldırıda yüzlerce ölü olduğunu bildirirken, üst düzey askeri komutanların geçmişteki hatalardan hiçbir ders almadığı eleştirilerinde bulundu.

Moskova kenti yasama meclisi başkan yardımcısı Andrey Medvedev, “Savaşın başlangıcından on ay sonra düşmanı hiçbir şey görmeyen bir aptal olarak değerlendirmek tehlikeli ve suçtur” dedi.