Bir yargıç Lula hakkındaki mahkumiyetleri iptal etti

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin bir yargıcı eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın mahkumiyetini iptal etti ve siyasi haklarını geri verdi.

Yüksek Mahkeme yargıcı Edson Fachin, solcu eski cumhurbaşkanı hakkındaki tüm mahkumiyetlerin iptali edilmesi talimatını verdi.  Yargıç, Lula’yı dört davada mahkum eden Curitiba mahkemesinin bu davalar için “yetkili” olmadığını belirtti.

Yolsuzluğa ilişkin sözkonusu davaların Brasilia Federal Mahkemesi’nde görülmesi gerekecek.  Davaların yeniden görülmesi beklenirken, İçiş Parti’nin eski karizmatik şefi Lula da Silva’nın siyasi hakları geri verildi.

Ancak yargıcın aldığı kararın Yüksek Mahkeme’nin tüm diğer yargıçları tarafından da incelenmesi gerekiyor. Brezilya başsavcısı şimdiden itiraz edeceğini duyurdu.

Aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro iktidarında ülke hiç olmadığı kadar kutuplaşırken, Lula’nın siyasi sahneye dönüşünün yolunu açan karar ülkede bomba etkisi yarattı.

1980 yılında Lula tarafından kurulan İşçi Partisi, Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Lula masum” diye yazdı.

Karar, 2022’deki seçimlere de Lula’nın katılabileceğine işaret ediyor. 75 yaşındaki Lula, Nisan 2018’den Kasım 2019’a kadar yolsuzluk suçlamasıyla bir buçuk yıl hapis yattı. Yüksek Mahkeme kararıyla serbest bırakılan Lula’nın seçimlere katılması yasaklanmıştı. Lula cezaevine konulduğu sırada Ekim 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adayıydı. Muhalifler, Lula’nın tutuklanmasını siyasi komplo olarak değerlendiriyordu.

Son anketler 2022’deki seçimlerde Lula ve Bolsonaro karşı karşıya kalırsa, Bolsonaro’nun yüzde 32, Lula’nın yüzde 18 oy alacağını gösteriyor. Şimdilik Lula'nın anketlerdeki oy oranı yeterli düzeyde olmasa da, Bolsonaro’yu yenebilecek tek aday olarak değerlendiriliyor.