Birleşik Krallık’ta on binlerce doktor grevde

Birleşik Krallık hastanelerinde on binlerce doktor, ücret artışı için üç günlük grev başlattı.

Enflasyonun yüzde 10’u geçtiği Birleşik Krallık’ta son aylarda birçok meslek dalı grevlerden etkilendi.

Gıda ve enerji fiyatlarının tavan yaptığı ülkede demiryolları çalışanları, hemşireler, sınır polisleri, öğretmenler ücret artışı için grev yaptı. Hükümet özellikle demiryolları çalışanları ve hemşirelerle müzakereler başlattı.

Ancak önümüzdeki çarşamba günü hükümet bütçesini sunacak.  Aynı gün son yılların en büyük sendikal eylemlerinden birine tanıklık etmesi bekleniyor.

Memurlar, öğretmenler, Londra metrosu sürücüleri ve BBC gazetecileri iş durduracak.  Londra’da ayrıca bir yürüyüş düzenlenecek.

Bu pazartesiden itibaren doktorlar da grev başlattı. British Medical Association (BMA) sendikası üyeleri hastanelerin önünde grev stantları kurdu. Grevin üç gün sürmesi bekleniyor. On binlerce doktorun grevde olduğu bildiriliyor.

BMA’ya göre bu doktorlar, sağlık hizmetlerine kemer sıkma önlemlerinin uygulandığı 2008 yılından bu yana reel olarak ücretlerinin yüzde 26'sını kaybetti.

Sendika başlattığı kampanyada kafe çalışanlarının kariyerinin başındaki doktorlardan daha iyi ücret aldığına dikkat çekti. Doktorlar kariyerlerinin başında saat başına 14 sterling (15,8 euro) alıyor. BMA’nın bir sloganına göre “Bu hükümet sayesinde, "Bu hükümet sayesinde, kahve servis ederek hastaları kurtarmaktan daha fazla kazanabilirsiniz."