BM: 2013'te 5 milyon Suriyeli yardıma ihtiyaç duyacak

BM: 2013'te 5 milyon Suriyeli yardıma ihtiyaç duyacak

Birleşmiş Milletlere baðlı yardım kuruluşları, 2013 yılının ilk altı ayında 5 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyacı olacaðını açıkladı. Mülteci sayısının da mevcut durumun iki katına çıkacaðı bildirildi.

BM kurumları Cenevre’de Suriye’deki “büyük insani krize” cevap olabilmek içine 1,5 milyar dolar yardım çaðrısında bulundu. Bu miktar, yalnız bir ülkede altı aylık bir süreç için BM tarafından istenen en büyük miktar olarak dikkat çekiyor.

BM bölgesel koordinatörü Radhouane Nouicer, “Alandaki durum hızlı bir şekilde kötüleşiyor” dedi. Suriye içinde yardıma ihtiyacı olanların sayısı geçen Mart ayında 1 milyon olarak tahmin edilirken, 2013’ün ilk altı ayında 4 milyon kişinin ülke içinde yardıma ihtiyacının olacaðı belirtildi

BM Ýnsani Ýşler Bürosu’na (OCHA) göre BM kurumları Suriye’nin tümünde Haziran ayına kadar 10 ayrı sektör için oluşturulan 61 projeyi karşılamak için 519 milyon dolara ihtiyaçlarının olduðunu söylüyor.

Bununla birlikte çatışmalardan dolayı Suriye’den kaçışlar da sürüyor. Yarısı çocuk olmak üzere günde ortalama 2 bin ila 3 bin kişinin ülkeyi terk ettiði bildiriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR) ve ortakları, 1 milyon mülteci için bir milyar dolar istiyor. Bu da komşu ülkelere sıðınan mevcut mülteci sayısının ikiye mevcut duruma göre 2013 yılının ilk yarısında ikiye katlanacaðını gösteriyor.

Şu ana kadar 525 bin Suriyelinin komşu ülkelere sıðındıðı kaydediliyor. Bu rakam yedi ay öncesine göre yedi kat daha fazla. Çok sayıda mülteci de herhangi bir kayıt yaptırmadan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’a geçiyor.

UNHCR bölgesel koordinatörü Panos Moumtzis, mültecilerin anlattıðı korkunç yaşam hikayeleri nedeniyle sürekli şok yaşadıklarını belirterek, “Evlerini ve aile bireylerini kaybettiler” diyen Maumtzis, bu mültecilerin bitkin, sarsılmış ve herhangi bir kaynakları olmadan ülkeden geldiklerini belirtti.