BM: AÝDS ile mücadelede büyük başarı saðladık

BM: AÝDS ile mücadelede büyük başarı saðladık

Birleşmiş Milletler (BM), AIDS'in anneden çocuða geçmesinin önlenmesinde büyük başarı saðladıklarını duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan BM Çocuklara Yardım Fonu Unicef'in AIDS'le Mücadele Bölümü Başkanı Craig McClure, elde ettikleri başarının HÝV (AÝDS virüsü) ile mücadelede bir dönüm noktası olabileceðini söyledi.

Washington'da 22-27 Temmuz'da düzenlenecek uluslararası AIDS konferansından öncesinde açıklamalarda bulunan McClure, virüsün anneden çocuða gebelikte, doðum esnasında ya da emzirme döneminde geçmesinin engellenmesinde büyük gelişme kaydedildiðini, gençler virüsün önüne geçilmesi çalışmalarının ise sürdüðünü kaydetti.

Çabalar sayesinde anneden çocuða HIV bulaşma oranının 2003-2010 arasında hemen hemen yarı yarıya düştüðünü belirten McClure, Unicef'in 2015 yılı hedefinin yeni doðan bebeklerde hastalıðı yüzde 90, anne ölümlerinde ise yarı yarıya indirmek olduðunu aktardı.

Gebelerin saðlık hizmetlerine ulaşabildiði zengin ülkelerde, HIV'in anneden çocuða geçme yok denecek kadar az iken, Afrika’nın 21 ülkesi ile Hindistan’da bu durum devam ediyor. McClure, söz konusu ülkelerde, gebelik sırasında yapılan bir test sayesinde, erken müdahaleyle hastalıðın günde tek hapla tedavi edilebileceðini, bundan dolayı da 22 ülkedeki HIV pozitif olan tüm kadınlara yönelik tedavilerin yaygınlaştırılmasını istedikleri söyledi.

2010'da HIV pozitiflerin yaklaşık yarısı (6 milyon kişi) AIDS tedavisi görürken, bu sayının 2015'e 15 milyonu geçmesi hedefleniyor. McClure, 15 yaşından küçük HIV pozitifli çocukların ne yazık ki sadece yüzde 25'inin tedavi edildiðini, hastalıðın 11-18 yaşındaki gençlerde engellenmesi konusunda ise hala yolun başında olduklarını vurguladı.

Okullarda cinsel eðitimin hala ahlaki tartışmalara konu olduðunu ve bunun da işleri daha da zorlaştırdıðını belirten McClure, Unicef'in sadece gençlere yönelik bir program yürütmeyi düşündüðünü ve pilot projeler hazırladıðını kaydetti.