BM’den İngiltere’nin yeni iltica yasasına tepki

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, İngiltere'nin, Manş kanalıyla ülkeye giren mültecileri engellemeye yönelik planının, uluslararası hukuku zedeleyeceği uyarısında bulundu.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman tarafından sunulan yasa tasarısına göre, İngiltere'ye Manş Kanalı üzerinden kaçak yollarla girenler tutuklanacak ve sınır dışı edilecek. Bu plana karşı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin yaptığı açıklamada, "çok sayıda kişinin savaş ve zulümden kaçtığı ve gereken pasaport ve vizeye erişiminin olmadığı" belirtildi. Açıklamada ayrıca "yasal yolların olmaması, mültecilerin sığınma haklarını reddetmek anlamına gelir" denildi.

Mülteciler Konseyi temsilcisi Enver Solomon, yaptığı açıklamada, hükümetin yeni yasa tasarısının, küçük teknelerle İngiltere'ye gelenlerin çoğunun, Afganistan, İran ve Suriye gibi ülkelerden kaçan erkek, kadın ve çocuklar olduğu gerçeğini göz ardı ettiğini belirterek “yeniden düzenlenmiş, mültecilerin İngiltere'ye güvenli ve düzenli yollarla ulaşmasına izin veren bir yaklaşım gerekiyor" dedi.

Hukukçular ve sivil toplum örgütleri, yasa tasarısının BM Mülteciler Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu ve Manş Kanalı'ndan kaçan mültecilerin, sığınma hakkından mahrum bırakılacağını belirtiyorlar. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, İngiltere hükümetini, mültecilere insanca bir şekilde muamele etmek ve 1951 Mülteciler Sözleşmesi'ne bağlı kalmak için çağrıda bulundu.