BM’den Avrupa’nın göç politikasına sert eleştiri

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yoğun mülteci göçüne rağmen takındığı umarsız tavrı sert bir dille eleştirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yoğun mülteci göçüne rağmen takındığı umarsız tavrı sert bir dille eleştirdi.

AFP’ye konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmının göçmen sorununa yönelik politikalarının yanlış olduğuna dikkat çekti. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan iltica başvurularının yarısına yakınının Almanya ve İsveç’te biriktiğini hatırlatan Guterres, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin çabalarının ‘yeterli düzeyde olmadığının’ altını çizdi.

Slovakya’nın dün yaptığı ve sadece 200 ‘Hıristiyan’ mülteciyi kabul edebileceğine yönelik kararını kınayan BM Komiseri, “Mültecilerin kabul edilmesi işlemi kişilerin hassasiyet derecesi göz önüne alınarak yapılmalı ki, bu da hiçbir dini ayrımcılığa izin verilmeyecek şekilde olmalıdır” dedi.

Avrupa ülkelerinin göç ve mülteci sorununa yaklaşımının ‘inkar’ olduğunu söyleyen Guterres, ortak ve birlikte hareket etmeye ihtiyaç olduğunu yineledi. BM Yüksek Komiseri, Avrupa ülkelerinin göç ve mülteci sorununu tek başlarına çözmelerinin zor olduğunu ve AB’nin ortak bir politika izlemesi gerektiğine dikkat çekti.

Mültecilerin birçok Avrupa ülkesindeki nüfus sorunu ve işgücü açığı sorununun çözümüne yardımcı olabileceğini kaydeden Antonio Guterres, “Göçler, Avrupa’nın ‘bazı baş ağrılarına’ yönelik çözümün bir parçasını sunuyor” diye konuştu.

BM verilerine göre, AB ülkelerine bu yılın başından itibaren giriş yapan mültecilerin sayısı 260 bini bulurken, önemli bir kısmı Akdeniz’i geçmek gibi büyük bir riski gözel aldı. Yılın başından bu yana 2 bini aşkın mülteci Akdeniz’i geçmeye çalışırken yaşamını yitirdi.

Ayrıca AB ülkelerinin bazılarında mülteci sayısı diğerlerine göre oldukça fazla ve nüfus oranlarına göre de ciddi bir dengesizlik söz konusu. 2014 rakamlarına göre, İsveç’te her 1 milyon kişiye 8 bin 365 iltica başvurusu kaydedilirken, Macaristan’da bu oran 1 milyon kişiye 4 bin 337 mülteciye kadar çıktı.

Bu yıl 800 bine kadar mültecinin beklendiği ve geçen yıl 202 bin başvurunun yapıldığı Almanya’da ise her bir milyon kişiye 2 bin 513 iltica başvurusu düştü. 64 bin kadar başvurunun yapıldığı Fransa’da bu oran 972 olurken, 32 bin başvurunun yapıldığı Büyük Britanya’da ise her 1 milyon kişiye sadece 494 iltica başvurusu yapılmış oldu.