BM’den Suriye'de çatışan taraflara 'mola' çağrısı

BM’den Suriye'de çatışan taraflara 'mola' çağrısı

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Dairesi Başkanı Valerie Amos, Suriye’de kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırılması için çatışmaların durdurulması gerektiğini söyledi. Amos, daha önce taraflara yaptıkları ateşkes çağrısının sonuç vermediğini belirterek insani mola çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Dairesi Başkanı Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada Suriye’deki durumun “dehşet verici” boyutlara ulaştığını belirterek yaklaşan kış ve şiddetlenen çatışmaların, sivilleri daha fazla etkileyeceğini ifade etti.

Üç hafta önce Konsey’in insani yardım personelinin  bölgeye yardım ulaştırabilmek için taraflara yaptığı çağrının sonuç vermediğini söyleyen BM yetkilisi Valerie Amos,  bu yüzden 2,5 milyondan fazla kişinin ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç halde olduklarını kaydetti.

Amos, “Çatışmalar yüzünden çeşitli bölgelerde mahsur kalan sivillere ulaşıp, onlara gıda, ilaç ve çadır yardımında bulunabilmemiz için acil olarak 'bir insani yardım molasına' ihtiyacımız var. Bu insanların saldırıya uğramadan güvenli bölgelere aktarılması gerekiyor” dedi.

Amos, Suriye hükümetini yardım ekiplerinin vizeleri dâhil olmak üzere insani yardımı engelleyen tüm bürokratik engelleri kaldırmaya çağırdı.

Valerie Amos, can güvenliğinden dolayı insanı yardımların yerine ulaştırılamadığını belirterek Suriye’de yardım görevlilerini rehin alma ve yardım kamyonlarını kaçırma olaylarının da giderek arttığına işaret etti.

38 BÖLGEYE ULAŞILAMIYOR

Programın Basın Sözcüsü Elizabeth Byrs,  Ekim ayında Suriye’ye yaptığı gıda yardımının bir önceki aya göre 2,7 milyondan 3,3 milyona çıktığını ancak programın dört milyon kişiye ulaşma hedeflerini henüz gerçekleştiremediklerini belirtti.

Güvenlik sorunundan dolayı gıda dağıtımında en büyük sorunun güvenlik olduğunu dile getiren yetkililer, yardım kuruluşlarının Halep ve Haseke bölgelerinin büyük bölümüne çatışmaların devam etmesi nedeniyle hala ulaşamadıklarını söylüyor.

Byrs, dokuz kez denemelerine rağmen çatışmalar nedeniyle bir yılı aşkındır 38 bölgeye yardım ulaştıramadıklarını açıkladı.

Geçen hafta 1,800 Suriyeli sivilin ulaşılamayan 38 bölgeden biri olan Muadamiye’den kaçmayı başardığı, ancak binlerce sivilin daha halen kuşatma altında olan bu bölgede zor şartlar altında bulunduğu bildiriliyor.