BM Elçisi: Suriye Bayram’da ateşkesi kabul etti

BM Elçisi: Suriye Bayram’da ateşkesi kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliði Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Suriye'nin bayramda ateşkes ilan etmeyi kabul ettiðini söyledi.

Elçi Brahimi, ateşkesle ilgili açıklamanın Şam tarafından da yapılacaðını söyledi. Mısır’ın başkenti Kahire’de açıklamalarda bulunan Brahimi, "Şam’a yaptıðım ziyarette Suriye hükümetiyle Kurban Bayramı süresince ateşkes konusunda anlaşmaya vardık. Şam yönetimi bu konuda kısa süre içinde yazılı açıklama yapacak" dedi.

BM ve Arap Birliði elçisi Brahimi, geçtiðimiz hafta sonu gittiði Şam’da Kurban Bayramı vesilesiyle ateşkes ilan edilmesi önerisinde bulunmuştu.

BM elçisi, bazı muhaliflerin de ateşkese sıcak baktıklarını belirterek, “Ýritibat kurabildiðimiz diðer grupların, savaşan örgütlerin liderlerinin büyük bölümü de ateşkesi kabul etti" diye konuştu.

Brahimi bu anlaşmanın başarılı olması halinde devamını inşa etmeyi umduklarını, böylece daha uzun ve somut bir ateşkes için görüşmeler yapabileceklerini kaydederek, "Bu ateşkes siyasi girişimlerin bir parçası olmalı" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlıðı ise yaptıðı bir açıklamada ateşkesle ilgili nihai kararın yarın verileceðini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ordu Kurban Bayramı’nda askeri operasyonların durdurulması üzeride çalışıyor ve son kararını yarın açıklayacak" denildi.

Suriye’de Nisan ayında eski BM ve Arap Birliði elçisi Kofi Annan’ın barış planı çerçevesinde yapılan ateşkes başarısız olmuştu. Suriye ordusu operasyonlarını sürdürürken, muhaliflerde eylemlerine devam etmişti.