BM: Libya’daki felaketin boyutları henüz bilinmiyor

BM Acil Durumlar Sorumlusu, Libya'nın doğusunda yaşanan insani felaketin boyutlarının "hala tam olarak bilinmediğini" söyledi.

Cenevre'de düzenlenen basın brifinginde konuşan Martin Griffiths, "Libya'da bizim için sorun elbette çabalarımızı hükümetle ve ardından ülkenin doğusundaki diğer yetkililerle koordine etmektir" dedi

Griffiths, “İhtiyaçların düzeyi, ölü sayısı hala bilinmiyor" diye ekledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) perşembe günü acil durum çağrısında bulundu. OCHA’ya göre insani yardım ortakları "önümüzdeki üç ay boyunca tahmini 884 bin ihtiyaç sahibinden 250 bininin en acil ihtiyaçlarını karşılamak için" 71,4 milyon dolar talep ediyor.

Çarşamba günü OCHA Başkanı Martin Griffiths Libya'daki mağdurlar için acil durum fonundan on milyon doları serbest bıraktıkların bildirmişti.

Griffiths yaptığı açıklamada, "İnsanlara mümkün olduğunca fazla yardım ve destek ulaştırmak için hepimiz seferber olmuş durumdayız" demişti.

Daniel Fırtınası, pazar gecesi Libya'nın doğusundaki Derna şehrinin yukarısındaki iki barajı patlatarak tsunami benzeri bir felakete neden olmuştu. 100 bin nüfuslu kentte ev bloklarının tamamı yıkıldı.

Yolların ve köprülerin tahrip olmasının yanı sıra geniş alanlarda elektrik ve telefon hatlarının zarar görmesi nedeniyle afet bölgesine erişim son derece zor olmaya devam ediyor. En az 30 bin kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

BM'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki birçok ülke yardım gönderme sözü verdi. Yabancı kurtarma ekipleri halihazırda hayatta kalanları ya da kurbanları arıyor.