BM: Libya’daki felakette ölümlerin çoğu önlenebilirdi

BM Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Petteri Taalas, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında Libya’da yaşanan sel felaketinde ölümlerin çoğunun önlenebilir olduğunu belirtti.

Cenevre’de basın brifingi veren Petteri Taalas, ciddi bir siyasi krizle sarsılan Libya’da daha iyi bir koordinasyonun önemin vurgu yaparak, "Uyarılar yayınlayabilir ve acil durum yönetim servisleri insanları tahliye edebilirdi ve can kaybının çoğunu önleyebilirdik" dedi.

Pazar günü Libya'nın doğusunu vuran tsunami benzeri sel felaketi en az 4 bin kişinin ölümüne ve binlerce kişinin kaybolmasına neden oldu.

Yükselen sular Derna şehrinin yukarısındaki iki barajı yıktı ve evleri sürükledi.

Petteri Taalas'a göre, meteoroloji hizmetleri de dahil olmak üzere Libya'yı etkileyen düzensizlik, felaketin boyutuna büyük ölçüde katkıda bulundu.

Taaalas, yıllardır ülkeyi kasıp kavuran iç çatışmaların bilgisayar sistemlerinin yanı sıra "hava gözlem ağını da büyük ölçüde tahrip ettiğine" dikkat çekti.

 Taalas, "Seller meydana geldi ve hiçbir tahliye yapılmadı, çünkü uygun erken uyarı sistemleri mevcut değildi" diye vurguladı.

Tahliyeler gerçekleşmiş olsaydı, insan kaybının çok daha düşük olacağını ifade eden Taalas, "Elbette ekonomik kayıpları tamamen önleyemeyiz, ancak uygun hizmetleri devreye sokarak bu kayıpları en aza indirebilirdik" şeklinde konuştu.

Libya Ulusal Meteoroloji Merkezi (NMC) 72 saat öncesinden aşırı hava koşullarına ilişkin erken uyarılarda bulunmuş ve hükümet yetkililerini e-posta yoluyla bilgilendirerek önleyici tedbirler almaya çağırmıştı.

Libya'nın doğusundaki yetkililer Cuma günü olağanüstü hal ilan etmiş ve bir kriz birimi kurmuştu. Ancak WMO uyarıların etkili bir şekilde yayılıp yayılmadığının "belirsiz" olduğunu kaydetti.