BM Özel Elçisi: Cenevre'deki toplantıdan tarih çıkmadı

BM Özel Elçisi: Cenevre'deki toplantıdan tarih çıkmadı

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Elçisi Lakhdar Brahimi, Cenevre'de Rus ve Amerikan temsilcilerin bir araya geldiği toplantılarda Cenevre-2 olarak adlandırılan uluslararası barış konferansı için tarih belirlenmediğini söyledi.

Suriye üzerine uluslararası Cenevre-2 konferansına ilişkin BM Suriye Özel Görevlisis Lakhda Brahimi ile Rus ve Amerikalı diplomatlar Cenevre'de bugün bir araya geldi.  Toplantıda Rusya’yı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov ve Mihail Bogdanov, Amerikan tarafını temsilen ABD Siyasi İlişkiler Sorumlusu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve geçen yılın Şubat ayında geri çağrılan ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford, BM’yi temsilen ise Suriye Özel Elçisi Lakhdar Brahimi yer aldı.

KONFERANS ÖNKOŞULSUZ OLMALI

Lakhdar Brahimi, bir tarih belirlenemediğini söylerken, yıl sonundan önce konferans tarihinin belirlenmesi umudunu dile getirdi. 25 Kasım günü tarafların yeniden Cenevre'de bir araya geleceğini sözlerine eleyen Brahimi, "Yoğun bir çalışma gerçekleşti ve umut ediyoruz ki yıl sonuna kadar konferans düzenlenir" dedi.

Brahimi, Suriye muhalefetinden "inandırıcı" bir delegasyon ile gelmelerinin istendiğini ifade ederken, "Konferans önkoşulsuz yapılmalı" vurgusunu yaptı.

İran'ın konferansa katılımı konusunda ise Brahimi, tartışmaların henüz bitmediğini söylemekle yetindi.

Bu açıklama öncesinde Rus Itar-Tass haber ajansı Cenevre'de yapılan görüşmelere yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde "Suriye'ye ilişkin uluslararası konferans Kasım ayında yapılmayacak" demişti.  Kimliği belirtilmeyen aynı kaynak, konferansın Aralık ayından önce yapılmayacağını sözlerine eklemişti.

Cenevre-2 Konferansı normalde 23-24 Kasım tarihlerinde öngörülüyordu. Bir önceki konferans 30 Haziran 2012'de düzenlenmiş ancak burada onaylanan siyasi geçiş süreci hiçbir şekilde uygulamaya konulamadı.

Tartışmalar özellikle ikinci konferansa kimlerin katılacağı ve yöntemi üzerine yapılıyor. Muhalefet ve ittifakları Başar El Esad'ın gidişinin bir ön koşul olarak dayatıyor. Suriye rejimi ise bunu reddediyor. Suriye İletişim Bakanı Umran Ahid Zuhbi 4 Kasım'da yaptığı açıklamada "Cenevre'de yaşananlar siyasi bir operasyondur. Sözkonusu olan iktidarın devri ya da geçici bir otoritenin oluşturulması değildir. Tersini düşünenlere tavsiyemiz, bu konferansa katılarak kendilerini gülünç duruma düşürmemeleridir" dedi.