BM Suriye’deki barış misyonunu askıya aldı

BM Suriye’deki barış misyonunu askıya aldı

Birleşmiş Milletler Suriye Ýstikrar Misyonu (UNSMIS) faaliyetleri, ülkede artan şiddet gerekçe gösterilerek askıya alındı.

UNSMIS Başkanı Tümgeneral Robert Mood, BM’nin Suriye’deki faaliyetleri askıya alma kararı aldıðını belirterek gözlemcilerin ‘ikinci bir karara kadar’ her hangi bir denetimde bulunmayacaklarını söyledi. Gözlemcilerin Suriye’deki üstlerinde kalmaya devam edeceklerini aktaran Mood, askıya alınan faaliyetlerin ‘günlük olarak gelişmeler ışıðında gözden geçirileceðini’ ifade etti.

Norveçli Tümgeneral Robert Mood, Cuma günu yaptıðı açıklamada, Suriye hükümeti ile muhalefette barış arayışı konusunda ‘isteksizlik’ hakim olduðunu söyleyerek, son 10 günde artan şiddet olaylarının silahsız gözlemcileri büyük riske attıðını ifade etmişti.

Suriye’de ateşkesi denetlemek üzere 29 Nisan gününden bu yana 298’i silahsız asker 112’si sivil toplam 410 kişilik UNSMIS heyeti bulunuyor. UNSMIS, Suriye tarafından da kabul edilen 6 maddelik Arap Birliði ve BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın barış planı çerçevesinde oluşturuldu. BM gözlemcileri son 10 gün içinde iki kez saldırıya uðradı. Saldırılarda ölen yada yaralanan olmadı.

Bu arada, merkezi Londra’da bulunan Suriye Ýnsan Hakları Gözlemevi, gece başkent Şam’ın doðusundaki Duma’da gece meydana gelen olaylarda 7, ülkenin diðer bölgelerinde ise 18 kişinin öldürüldüðünü duyurdu.

BM verilerine göre Suriye’de rejim karşıtı gösterilerin başladıðı Mart 2011’den bu yana 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti Nisan ayında yaptıðı bir açıklamada ise 6 bin 143 sivilin ‘terörist gruplar’ tarafından öldürüldüðünü ileri sürmüştü. Suriye muhalifleri ile insan hakları örgütleri, ülkede ölü sayısının 14 bini geçtiðini belirtiyor.