BM, Suriye’de ateşkes için Ýran’dan yardım istedi

BM, Suriye’de ateşkes için Ýran’dan yardım istedi

Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde Suriye'de ateşkes uygulanması için Ýran'ın yardımını istedi.

Brahimi, Suriye'deki çatışmalara çözüm bulma çabaları çerçevesinde bölgeye yaptıðı turun bir parçası olarak Tahran'da üst düzey Ýranlı yetkililerle görüştü.

Ziyaret ardından açıklamada bulunan BM ve Arap Birliði'nin Suriye özel temsilcisi Brahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ateşkes ve her iki tarafa silah akışının durdurulması çaðrısını tekrarladı. Brahimi, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde Suriye’de ateşkesin uygulanması için Ýran’a yardım çaðrısında bulundu.

Suriye’deki krizin her geçen gün aðırlaşmakta olduðunu, akan kanın acilen durdurulması gerektiðini söyleyen Brahimi, ateşkesin “siyasi sürecin gelişimine izin verebileceðini” belirtti.

BM, Suriye'de muhaliflerin Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı 2011 Mart'ında başlattıðı protestolardan bu yana çatışmalarda 20 bin kişinin öldüðünü, yüzbinlerce kişinin de komşu ülkelere sıðındıðını belirtiyor.