BM: Suriye’de yakıt sıkıntısı gıda yardımını engelliyor

BM: Suriye’de yakıt sıkıntısı gıda yardımını engelliyor

Birleşmiş Milletler Ýnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye’ye gıda yardımlarının ulaştırılması için acil olarak yakıt ikmaline izin vermesini istedi. Amos ayrıca 10 yardım kuruluşuna daha ülkeye giriş izni verilmesi çaðrısında bulundu.

Cumartesi günü Şam’da Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem ve diðer yetkililerle görüşen BM Ýnsani Yardım Koordinatörü Amos, yakıt sıkıntısı ile personel eksikliðinin ülke genelinde temel insani desteðinin ulaştırılmasını engellediðini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’ni Şam ziyareti hakkında bilgilendirdikten sonra basına açıklamalarda bulunan Amos, “Ayrıca hükümeti, Suriye içindeki muhaliflerle daha büyük ilişkilerde bulunacaðımız konusunda da bilgilendirdim” dedi.

Amos, hükümetin sözünü verdiði erişimden gerçekten de yararlanabilmeleri için, hatları geçmek zorunda olduklarını belirterek, “Biz hükümetin kontrolündeki bölgelerden, tartışmalı bölgeler ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelere hareket etmek durumundayız” diye konuştu.

BM geçtiðimiz günlerde ‘Hassas olmayan tüm uluslar arası personeli’ ülkeden çıkaracaðını açıklamıştı. Mevcut durumda ise Şam dışında tüm insani faaliyetler askıya alınmış durumda.

BM tahminlerine göre savaş nedeniyle Suriye içinde 2.5 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında, komşu ülkelere göç etmiş 500 binden fazla yardımın yapıldıðı Suriyeli bulunuyor.

Suriye’de 21 aydır devam eden yönetim karşıtı ayaklanmada en az 20 bin insan hayatını kaybetti.

MUHALÝFLER: YARMUK KAMPINDA KONTROLÜ ELE GEÇÝRDÝK

Bu arada, muhalifler, Şam yakınlarındaki Yarmuk Filistin Mülteci Kampı’nda kontrolü ele geçirdiklerini ileri sürdü. Yarmuk’ta son birkaç gündür silahlı muhalifler, kampta kalan Filistin Kurtuluş Cephesi savaşçıları ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 16 Aralık günü kampa yapılan roketli saldırıda en az 25 sivil hayatını kaybetmişti.

Muhaliflerin, Filistinli savaşçıların çoðunun saf deðiştirerek kendilerine katıldıklarını ileri sürdüðü kamptan kaçan yüzlerce Filistinli hafta sonunda sınırı geçerek Lübnan’a sıðınmıştı.

Ýsrail’in kuruluşunsan bu yana çoðu Yarmuk kampında olmak üzere 500 binden fazla Filistinli göçmen bulunuyor.