BM temsilcisi Brahimi Şam’da Esad ile görüştü

BM temsilcisi Brahimi Şam’da Esad ile görüştü

Birleşmiş Milletlerin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam'da bir görüşme yaptı.

Brahimi görüşme ardından yaptıðı açıklamada, Beşar Esad ile kriz hakkında konuştuklarını belirterek, "Kriz derinleşiyor ve bu haliyle Suriyeliler, bölge ve bütün dünya için bir tehlikeyi ifade ediyor" dedi. Brahimi, "Sayın Esad'ın durumun ne kadar tehlikeli olduðunun benden daha iyi farkında olduðuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Arap Birliði'nin de temsilcisi olan Brahimi, yaklaşık 18 ay içinde 20 bin kişinin öldüðü Suriye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Brahimi'nin gündeminde yönetimle diyalog halinde olan muhalefet gruplar ile görüşmeler de var. Brahimi’nin bugün ayrıca Çin ve Rusya’nın Şam büyükelçileri ile görüşmesi bekleniyor.

BM ve Arap Birliði'nin temsilcisi, dün Ýran'ın Şam Büyükelçisi ile bir araya gelmişti. Brahimi'nin sözcüsü, dünkü görüşme sonrasında Dışişleri Bakanı Muallim'in "barış sürecine destek vereceðini" söylediðini açıkladı.

Brahimi, Şam'a vardıðında yaptıðı ilk açıklamada, ''Burada bir kriz var, kimse bunu reddetmiyor. Ve krizin kötüye gittiði de ortada. Herkes akan kanın durması gerektiði konusunda hemfikir'' demişti.