BM ve Dünya Bankası’ndan Suriyeli mülteciler için çağrı

BM ve Dünya Bankası’ndan Suriyeli mülteciler için çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Suriye kriziyle birlikte ortaya çıkan mülteci sorunu için 'acil yardım' çağırısında bulundu.

Suriye'den kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeli mülteci sayısı 3 milyona ulaşmak üzere. Yaklaşan kış koşulları bu mülteciler için daha zor bir dönemin habercisi. Komşu Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a sığınan sığınmacılar çadır kentlerde uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşıyor. İnsani yardım örgütleri sığınmacıların sayısı arttıkça temel ihtiyaçları için gerekli fonların yetmeyeceği uyarısında bulunuyordu.

BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Ban Ki-moon ile Jim Yong Kim, BM ve Dünya Bankası'nın, Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenler konusunu yakından takip ettiğini ifade ettiler.

Dünya Bankası Başkanı Kim, mülteci krizini hafifletmek için Dünya Bankası'nın herhangi bir donör ülkeyle çalışmaya hazır olduğunu bildirerek, ''acil eylem'' ve ''cömert desteğe" ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kim, özellikle Lübnan'daki göçmenlerin sağlık ve temel ihtiyaçlarının sağlanması için sosyal koruma konusunda odaklandıklarını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Lübnan'ın 800 bine yakın mülteci ağırladığını hatırlatarak, bu yılsonunda rakamın bir milyonu bulmasını beklediklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri, ''Kim bu konuda yapılabilecek her şeyi yapıyoruz ve bölgeye en kısa sürede para gönderme konusundaki hareket kabiliyetimizi deniyoruz'' dedi.