Brahimi: Suriye çözümü tartışmak istiyor

Brahimi: Suriye çözümü tartışmak istiyor

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, Şam yönetiminin ülkedeki çatışmaya barışçıl çözüm konusunu görüşmek istediğini bildirdiğini duyurdu.

Brahimi, taraflar arasındaki görüşmenin BM’ye ait bir büroda gerçekleşebileceğini söyledi, ancak somut yer konusunda bilgi vermedi. Bunun yanı sıra hükümet adına müzakereleri kimin yürüteceği de henüz bilinmiyor.
Özel Temsilci Brahimi, geçtiğimiz ay Şam’a yaptığı ziyarette Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştükten sonra, muhaliflerle rejim arasında diyalog çağrısında bulunmuştu. Brahimi, çağrısında rejim tarafından ‘kabul edilebilir bir delegasyon’ ifadesini kullanması dikkat çekmişti.

Şam rejimi, yakın zamana kadar ülke sınırları dışında görüşmeyi reddediyordu. BM özel temsilcisi göre görüşmeler, “karanlık tünelden çıkmanın başlangıcıdır”.

BM Özel temsilcisi Brahimi, Ocak ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, Suriye’deki savaşın ‘benzeri olmayan korkunç bir düzeye’ ulaştığını belirterek, uluslararası alanda savaşa karşı duyarsızlığa tepki göstermişti. Brahimi, “Bölge çok kötü bir duruma itiliyor. Bu nedenle Güvenlik Konseyi artık 'Hemfikir değiliz, daha uygun bir zaman bekleyelim' diyemez. Bu sorunla şimdi cebelleşmeleri lazım” demişti.

Suriye’de 2011 Mart ayında başlayan rejim karşıtı ayaklanmada BM’ye göre 60 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce kişi de yaralandı. Savaş nedeniyle ülke içinde ve dışarıya göç edenlerin sayısı ise 2.5 milyonu buluyor.