Brahimi: Suriye’deki çatışma korkunç düzeye geldi

Brahimi: Suriye’deki çatışma korkunç düzeye geldi

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi, Suriye'deki çatışmanın "benzeri olmayan korkunç bir düzeye" geldiğini söyledi. Brahimi, BM Güvenlik Konseyi’nin artık sorunu erteleyemeyeceğini belirterek, “Bu sorunla şimdi cebelleşmeleri lazım” dedi. 

BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Brahimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki konuştu. Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunda yaptığı konuşmada, Suriye’deki durumu tanımlarken Brahimi,,  “Benzeri olmayan korkunç bir düzeye gelindi. Bu trajedinin sonu yok. Herkesin gözü önünde bu ülke parçalanıyor” dedi.  Brahimi, “Bölge çok kötü bir duruma itiliyor. Bu nedenle Güvenlik Konseyi artık 'Hemfikir değiliz, daha uygun bir zaman bekleyelim' diyemez. Bu sorunla şimdi cebelleşmeleri lazım” dedi. 

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Brahimi, Suriye hükümeti ile muhalefetin Suriye'yi "parça parça" yıkıma götürdüğünü belirterek, bu gidişatın bölge açısından da ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. 

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusunda fikir birliği sağlanamıyor. ABD, İngiltere, Fransa ve diğer Batılı güçler, Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine yönelik yaptırım tehditleri içeren kararlar çıkarmak istedi. Ancak Rusya ve Çin bu yönlü girişimleri üç kez veto etti. Suriye’ye yönelik olası müdahaleyi ‘yeni bir Libya’ olarak tanımlayan Rusya, Suriye’de zorla yönetim değişikliğine karşı çıkıyor. 

Suriye’de 2011 Mart ayında başlayan rejim karşıtı ayaklanmada BM’ye göre 60 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yüzbinden fazla kişi de yaralandı. Savaş nedeniyle ülke içinde ve dışarıya göç edenlerin sayısı ise 2.5 milyonu buluyor.