Brezilya'da Bolsonaro yenilgisini halen kabul etmedi

Brezilya’da pazar günü yapılan seçimleri kaybeden aşırı sağcı mevcut cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro halen yenilgisini kabul etmedi. Boldonaro yandaşları, yolları bloke etti.

Seçimlerde solcu aday Luiz Inacio Lula da Silva oyların yüzde 50,9’unu alarak cumhurbaşkanı seçilirken, aşırı sağcı, kadın ve çevre düşmanı Bolsonaro yüzde 49,1 ile seçimleri kaybetti.

Başkent Brasilia’daki Alvorado resmi konusundan çıkmayan Bolsonaro, 1 Ocak’a kadarki geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya devam edecek.

Bolsonaro seçimlerin üzerinden iki gün geçmesine rağmen henüz herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Lula pazar günü yaptığı açıklamada sessizlik karşısında “endişeli” olduğunu belirtmişti.

Geçiş süreci ise gergin başladı. Bolsonaro yanlısı kamyon şoförleri ve eylemciler en az 11 eyalette otoyolları bloke ederek, lastikler yaktı.  Bazı bölgelerde güvenlik güçleri tarafından Bolsonaro yandaşları dağıtıldı.

Federal trafik polisi şefine göre Brezilya’nın her yerinde yollar kapatıldı. Açıklamada “Birini açıyoruz, bir başkası kapatılıyor” denildi.

Pazartesi akşamı Yüksek Mahkeme’nin bir yargıcı polise barikatları kaldırma talimatı verdi.

Brasilia’da güvenlik tedbirleri arttırılırken, Sau Paulo uluslararası havalimanında da eylemler nedeniyle zorluklar yaşandı, bazı uçuşlar iptal edildi ya da rötar yaptı.