Brezilya’da kasırga: 21 ölü

Brezilya’nın Rio Grande do Sul eyaletini vuran kasırga nedeniyle en az 21 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Rio Grande do Sul Eyaleti Valisi Eduardo Leite düzenlediği basın toplantısında kasırga nedeniyle 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Vali, onlarca itfaiyecinin seferber edildiğini ve "birkaç yüz kişinin" kurtarıldığını söyledi.

Su baskını nedeniyle bazı yollar tamamen kullanılamaz hale gelirken, mahsur kalanları tahliye etmek için helikopterler kullanıldı.

Yerel yetkililerin verdiği son bilgilere göre, yaklaşık 60 kasabada 50 binden fazla kişi etkilendi ve bunların 3 bin 700'den fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Haziran ayında, Uruguay ve Arjantin sınırındaki aynı eyalette başka bir kasırga 16 kişiyi öldürmüştü.

Brezilya Cumhurbaşkanı Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, mağdurlarla "dayanışma içinde olduğunu" ifade etti ve federal hükümetin Rio Grande do Sul'un "yardımına hazır" olduğuna dair güvence verdi.

Brezilya, son yıllarda iklim değişikliğiyle bağlantısı uzmanlar tarafından göz ardı edilmeyen ölümcül hava koşullarından etkilendi.

Ancak yoksul yamaçlarda özellikle yoksulların yaşadığı bölgelerde güvencesiz konutlar ve kontrolsüz kentleşme nedeniyle felaketlerin etkisi daha yıkıcı oluyor.

Şubat ayında ülkenin güneydoğusundaki São Paulo eyaletinde sağanak yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 65 kişi hayatını kaybetti.

Brezilya'nın 203 milyonluk nüfusunun yaklaşık 9,5 milyonu sel veya toprak kayması riski taşıyan bölgelerde yaşıyor.