Brezilya’da seçim öncesi Bolsonaro’nun ekibine soruşturma

Yarın devlet başkanlığı için seçimlere gidilecek Brezilya’da ‘yolsuzlukla mücadele’ iddiasındaki aşırı sağcı Jair Bolsonaro’ya en yakın isimlerden biri için ikinci kez yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma açıldı.

İlk turu 7 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerin ikinci turunda aşırı sağcı ve diktatörlük dönemini öven sözleriyle bilinen Jair Bolsonaro ile İşçi Partisi (PT) adayı Fernando Haddad yarışacak. 

EN YAKIN DANIŞMANI YOLSUZLUKLA SUÇLANIYOR

Yüzde 55’in üzerinde bir oyla seçimleri kazanacağı öngörülen Bolsonaro’nun ‘yolsuzlukla mücadele’ iddiası da her geçen gün boşa çıkıyor. Bolsonaro’nun en yakınındaki bir isim hakkında daha yolsuzluk ve dolandırıcılık soruşturması açıldı. Bolsonaro’nun ekonomi danışmanı Paulo Guedes hakkında Federal Savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Ultra liberal görüşleriyle bilinen Guedes’in şirketi lehine dolandırıcılık yaparak, en az 153 milyon real (70 milyon dolar) haksız kazanç sağlattığı iddia ediliyor. 

YOLSUZ ADAMLARLA YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDECEK!

Seçimlerin favorisi olarak görülen Jair Bolsonaro’nun birinci geldiği ilk turdan sonra Brezilya’da eşcinseller ve kadınlara karşı saldırı veya şiddet söylemlerinde ciddi artış olduğu görülmüştü. Bolsonaro’nun kazanma ihtimali birçok kesimi endişelendiriyor.

Latin Amerika’nın en büyük, dünyanın altıncı büyük nüfusa sahip ülkesi olan Brezilya’da yolsuzlukların yanı sıra her yıl on binlerce insanın yaşamına mal olan kriminal suçlar da dikkat çekici boyutlarda. Sadece geçtiğimiz yıl 64 bin kişi cinayetlere kurban giderken, bu sayı 2016’ya oranla yüzde 3,7 artmıştı.

2003’te Lula da Silva’nın göreve gelmesiyle başlayan sol iktidar, Lula’nın yerini alan Dilma Rousseff’in 2016 yılında görevden alınmasıyla sonlanmıştı. 14 yıla yakın sol iktidarın iki önemli isminin rüşvet, yolsuzluk ve kamu harcamalarında usulsüzlük suçlamalarıyla devre dışı bırakılması Bolsonaro gibi sorunlara sertlik yanlısı çözümler sunan kesimlerin önünü açmıştı.

Bolsonaro özellikle Eylül ayında bir seçim mitingi esnasında bıçaklanması sonrasında ciddi bir çıkış yapmıştı.

Yolsuzluklarla mücadele sözü veren Bolsonaro’nun ‘rüşvetçi elitleri temizleme’ vaadi sayesinde oylarını arttırdığı bilinirken, PT iktidarı döneminde yaşanan yolsuzlukların büyük kısmı da bugün Bolsonaro’ya destek veren özel sektör kaynaklıydı.