Brezilya’da siyahi çocuk cinayetleri beyazlardan 4 kat fazla

Son on yıllardaki ekonomik kalkınması ve yoksullukla mücadele politikalarıyla bilinen Brezilya’da siyahiler ve yerli kabilelerin yaşadığı sorunların ağırlığı dikkat çekiyor.

Son on yıllardaki ekonomik kalkınması ve yoksullukla mücadele politikalarıyla bilinen Brezilya’da siyahiler ve yerli kabilelerin yaşadığı sorunların ağırlığı dikkat çekiyor. Bir rapora göre, ülkede cinayete kurban giden siyahi çocukların oranı beyazlara oranla 4 kat daha fazla iken, yerli kabileler arasındaki bebek ölümleri ortalamadan iki kat daha fazla.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan rapora göre, Brezilya’da her yıl 10 bin 500 siyahi çocuk ve ergen genç öldürülüyor. 18 yaşın altındaki siyahi çocuklara yönelik cinayetler son 25 yılda iki kat artış gösterdi.

ÇOCUK CİNAYETLERİNDE NİJERYA’DAN SONRA İKİNCİ ÜLKE

2013 yılı rakamlarına dayandırılan UNICEF raporunda, her gün 28 siyahi çocuğun öldürüldüğü, ancak gerçek rakamların bunun çok üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Brezilya’nın Nijerya’dan sonra dünyanın en çok çocuk cinayeti işlenen ülkesi olduğunun belirtildiği raporda, cinayetlerin özellikle büyük kentlerdeki yoksul semtlerde yaşayan siyahiler arasında yoğunlaştığı kaydedildi.

SİYAHİ ÇOCUK ÖLÜMLERİ BEYAZLARDAN 4 KAT DAHA FAZLA

Rapora göre, siyahiler arasında her 100 bin kişiye 36,9 çocuk cinayeti yaşanırken, ‘beyaz ırka’ mensup çocuklar arasında bu oran 100 binde 9,6. Raporda, işlenen cinayetlerin büyük oranda cezası kaldığının altı çiziliyor.

UNICEF’in Brezilya’ya ilişkin raporunda özellikle yoksullukla mücadele konusunda önemli ilerlemeler sağlandığı da belirtildi. Buna göre, yüzde 51’i siyahi ve melezlerden oluşan 202 milyonluk ülke nüfusu içerisindeki yoksulluk son 25 yılda yüzde 60 oranında geriletildi. Bu dönemde yaklaşık 39 milyon kişi aşırı yoksulluktan kurtarıldı.

25 yıl önce dünyanın 13’üncü büyük ekonomisi olan Brezilya günümüzde 7’inci sıraya yükselmiş durumda.

YERLİLER ARASINDA BEBEK ÖLÜMLERİ YÜKSEK

UNICEF, Brezilya’da eğitim, beslenme, çalışma ve çocuk ölümleri gibi konularda ilerlemeler sağlandığını, ancak özellikle yerli kabileler arasında 1 yaşın altındaki bebek ölümlerinin ülke ortalamasından iki kat fazla olduğuna dikkat çekiyor. 2010 yılında nüfusun yüzde 33’ünden fazla bir kesiminin çocuklardan oluştuğu, bu oranın 1991’de yüzde 45 olduğu da raporda yer alıyor.