Brezilya kazandı, dünya kaybetti!

Brezilya kazandı, dünya kaybetti!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çevre üzerine yapılan Rio+20 zirvesinde 49 sayfalık yeşil ekonomi konsepti herhangi bir deðişikliðe uðratılmadan kabul edildi. Sivil toplum örgütleri “başarısızlık” ve “felaket” ifadeleriyle tepkilerini dile getirdi.

1992’de Brezilya’nın Rio de Janairo kenti, Halkların Zirvesi ile iklim deðişikliðine karşı uluslararası mücadelenin siyasi çıkışı noktası oldu. 20 yıl sonra BM, kalıcı kalkınma üzerine bu ülkede Rio+20 zirvesini topladı. Zirveden çıkan sonucu Fransız Le Monde gazetesi şöyle özetledi: “Brezilya kazandı, dünya kaybetti.” Zira ev sahipliðini yapan Brezilya’nın amacı bir anlaşmaya varılmasıydı, bunu elde etti.

Çarşamba günü başlayan zirvede hazır bulunan toplam 191 dünya lideri “yeşil ekonomi” konsepti öngören bir deklarasyonu beklendiði gibi Cuma günü onayladı. Bu konsept dünya çevre yönetimini güçlendirmeyi ve BM’nin 2015’te sona eren Binyıl Hedefleri çizgisinde “kalıcı kalkınma hedefleri” ilkesini başlatmayı öngörüyor.

Aylarca süren müzakerelere ve tartışma günleri sonucunda bu 50 sayfalık metin üzerine Salı günü bir anlaşma saðlanmıştı. Diðer bir ifadeyle Kopenhag’daki başarısızlıktan üç yıl sonra Rio’da, küresel sorunların gerçek boyutlarını görmezden gelen bir uzlaşma saðlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande deklarasyonu “yetersiz” bulurken, sivil toplum örgütleri 20 Haziran günü Rio sokaklarına 100 bini aşkın kişiyi toplayarak tepkilerini ortaya koydu.

FELAKET

Dünya genelinde 600 çevreci sivil toplum örgütünü bünyesinde toplayan Réseau Action Climat, “derin hayal kırıklıðı” dedi. Greenpeace’ten Daniel Mittler, sonuç deklarasyonunun yetersizliðine dikkat çekerek “felaket” dedi.

CARE ile Rio’daki zirvede temsil edilen sivil toplum örgütleri, taleplerinin dikkate alınmadıðı tepkisinde bulundular. 84 ülkede örgütlü olan dünyanın en büyük insani aðlarından biri CARE, “Hayal kırıklıðı büyük oldu zira hükümetler daha önce müzakere edilmiş ‘kazanımlar’ üzerinde kaldı” dedi.

HÜKÜMETLERE “GÜNÜN FOSÝLÝ” ÖDÜLÜ

Bir bakıma sivil toplum örgütlerinin sözcülüðünü yapan Réseau Action Climat, kabul edilen metni baðlayıcı olmayan bir metne dönüştüren zirvedeki tüm hükümetlere “Günün Fosili” ödülünü verdi. Réseau Action Climat, metinde yer alan “sivil topumun katılımıyla” ibaresinin de çıkarılmasını istedi.

METNÝN BAÐLAYICILIK DERECESÝ

Dünya Doðayı Koruma Vakfı WWF, metindeki taraflara yönelik “baðlayıcılık derecesi”ni hesapladı. Buna göre metinde “cesaretlendiriyoruz” ve “destekliyoruz” kelimeleri sırasıyla 50 ve 99 kez geçerken, “yapmamız gerekiyor” ve “yapacaðız” ise sırasıyla 3 ve 5 kez yer alıyor.