Bulgaristan'da protestolar hükümete istifa ettirdi

Bulgaristan'da protestolar hükümete istifa ettirdi

Bulgaristan'da yüksek elektrik faturaları ve kısıtlamalar nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protesto gösterileri hükümeti istifa ettirdi. Başbakan Boyko Borisov hükümetinin istifa ettiğini açıkladı.

Bulgaristan'da tasarruf tedbirleri ve yüksek elektrik faturaları sonrası düzenlenen protesto gösterileri hükümetin istifa etmesine neden oldu. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov parlamentoda yaptığı konuşmada, "Polisin insanları darp ettiği bir hükümetin lideri olmak istemiyorum" dedi.

Başbakan, dün protestoları dizginlemek için elektrik fiyatlarını yüzde 8 düşürme vaadinde bulunmuştu. Başbakan Borisov, ayrıca fazla fatura kestiğini söylediği bir yabancı elektrik dağıtım şirketini lisansını iptal ederek cezalandıracağını kaydetmişti.

Ülke çapında dün düzenlenen gösterilerde, polisin sert müdahalesi sonucu en az 25 kişi yaralandı.

AB üyesi en fakir ülke olan Bulgaristan’da halkın büyük çoğunluğu yüksek enerji fiyatları, güç tekelleri ve yolsuzluktan bıkmış durumda. Halk biran önce tekellerin temel ihtiyaçlar üzerindeki belirleyiciliğine son verilerek, elektrik dağıtımının kamulaştırılması, kamu alanındaki yolsuzluğun da ortadan kaldırılmasını istiyor.