Burkina Faso’da 33 sivil katledildi

Burkina Faso’nun batısında “cihatçı” olduğu belirtilen silahlı kişilerin saldırılarında en az 33 sivil katledildi.

Mouhoun Bölgesi Valisi Babo Pierre Bassinga yaptığı yazılı açıklamada Tcheriba iline bağlı Youlou köyünde 11 Mayıs Perşembe akşamı “alçakça ve barbar bir terörist saldırı” gerçekleştiğini belirtti.

Babo Pierre Bassinga, silahlı kişilerin nehir kıyısında bahçıvanlık yapan “barışçıl vatandaşları” hedef aldığını belirterek, geçici bilançoya göre 33 kişinin öldüğünü söyledi.

Yerel kaynaklar, bahçıvanlara ayrım gözetmeden ateş açan saldırganların motosikletli ve ağır silahlı olduğunu belirtti. Kurbanlar, Cuma günü toprağa verildi.

Bölge sakinleri saldırıda 3 kişinin de yaralandığını belirtirken, evlerin yakıldığı bilgisini verdi.

Bu saldırı pazartesi günü silahlı kişilerin bir valiyi kaçırması ve cenazesinin ülkenin batısındaki bir ormanda bulunmasından sonra geldi.

Nisan sonunda ülkenin doğusunda “cihatçı” olduğu belirtilen kişilerin saldırısında 33 asker öldü, 12’si yaralandı.

18 Nisan’da ülkenin orta doğusunda iki saldırıda 20’si korucu olmak üzere en az 24 kişi öldü.

Mart ayından bu yana ülkenin 13 bölgesinden 8’inde olağanüstü hal uygulanıyor. Cuma günü olağanüstü hal geçiş meclisi tarafından altı ay uzatıldı.

Olağanüstü hal ilk olarak 2018’de bazı alanlarda uygulandı ve daha sonra genişletildi.

Geçiş meclisi nisan ortasında ayrıca, saldırılara karşı koymak için gerekli tüm olanakları devlete vermek amacıyla “seferberlik” ilan etti. 2022 yılından bu yana iki darbe yaşayan Burkina Faso, 2015’ten beri “cihatçı” şiddet sarmalında bulunuyor. Komşu Mali ve Nijer’de ortaya çıkan bu şiddet, daha sonra her iki ülkenin sınırlarını aştı.