Cameron'dan Sri Lanka'ya 'savaş suçu' ültimatomu!

Cameron'dan Sri Lanka'ya 'savaş suçu' ültimatomu!

İngiltere Başbakanı David Cameron, Sri Lanka hükümetinden 2009'da Tamillere yönelik işlenen savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma başlatılmasını istedi. Cameron Mart ayına kadar soruşturmanın başlatılmaması halinde, uluslararası bir soruşturma talep edecekleri uyarısında bulundu. Katliamlar olduğunda uluslararası toplum izlemekle yetinmişti. 

Sri Lanka'nın başkenti Colombo'yu ziyaret eden İngiliz Başbakan David Cameron, "Açık konuşacağım; eğer Mart ayına kadar bir soruşturma yürütülmezse, o zaman BM İnsan Hakları Konseyi'nden 2009'da Tamil isyanının ezilmesi sırasında savaş suçu işlendiği suçlamalarına ilişkin  tam, güvenilir ve bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması için İnsan Hakları Komisyonu ile birlikte çalışmasını isteyeceğim" dedi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse, geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu suçlamalar karşısında ülkesini savunmaya hazır olduğunu söyleyerek, bir uluslararası soruşturma fikrini reddetmişti.  Devlet Bakanı'nın kardeşi olan Ekonomik Kalkınma Bakanı Basil Rafapakse de AFP'ye yaptığı açıklamada "Neden bir uluslararası soruşturma olsun? Buna karşı çıkacağız. Gerçekten buna izin vermeyeceğiz" dedi.

CAMERON'DAN TAMİL BÖLGESİNE ZİYARET

İngiliz Başbakan Cameron, ziyareti sırasında ayrıca Colombo hükümetini Sri Lanka'daki insan hakları durumunu düzeltmeye ve uzlaşıyı teşvik etmeye çağırırken, uluslararası toplumun bu konuda beklentilerinin olduğuna dikkat çekti.  Cameron, Sri Lanka adasının kuzeyinde, Tamil isyanının bastırıldığı Jaffna bölgesini de Cuma günü ziyaret etmişti. Bu ziyaret, yabancı bir siyasi liderin, Tamil bölgesine ilk ziyareti olması açısından da önem kazanıyor.  1948'de bağımsızlığını ilan eden Sri Lanka, İngiltere'nin Ceylan olarak adlandırılan eski bir sömürgesiydi.

BİR KAÇ AYDA ONBİNLERCE TAMİL KATLEDİLDİ

BM ve sivil toplum örgütlerine göre Sri Lanka ordusu, 37 yıllık savaşın son aylarında Tamil halkına mensup en az 40 bin sivili katletti.  

17 Mayıs 2009'da Sri Lanka ordusu ülkenin kuzey doğusundaki Tamil topraklarını kuşatırken, bir gün sonra da Tamil lideri Velupillai Prabhakaran'ın öldürüldüğünü ilan etmişti. Dünyanın gözleri önünde Tamil topraklarında katliamlar yapıldı. Gerçek bilançonun BM'nin tahminlerinin çok üstünde olduğu belirtiliyor.  

Diasporadaki Tamil organizasyonları,  final savaşının başladığı Aralık 2008 ile 18 Mayıs 2009 arasında katledilen 40 bin insanın dışında, çoğu kadın ve çocuk 146 bin 679 kişinin öldüğünü söylüyor. Bunların çoğu kayıp insanlar, başlarına neler geldi bilinmiyor. Ancak ölü olarak kabul ediliyorlar.