Cenevre-2 Kasım ayında yapılmayacak!

Cenevre-2 Kasım ayında yapılmayacak!

ABD ve Rusya öcülüğünde Suriye çatışmasının sona erdirilmesi için planlanan uluslararası Cenevre-2 konferansının Kasım ayında gerçekleşmeyeceği bildirildi.

Rus Itar-Tass haber ajansı Cenevre'de BM Suriye Özel Görevlisis Lakhda Brahimi ile Rus ve Amerikalı diplomatlar arasında yapılan görüşmelere yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde "Suriye'ye ilişkin uluslararası konferans Kasım ayında yapılmayacak" dedi.  Kimliği belirtilmeyen aynı kaynak, konferansın Aralık ayından önce yapılmayacağını sözlerine ekledi.

Cenevre'de buluşan delegasyon ise toplantı öncesi herhangi bir açıklamada bulunmadı. Toplantıda Rusya’yı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov ve Mihail Bogdanov, Amerikan tarafını temsilen ABD Siyasi İlişkiler Sorumlusu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve geçen yılın Şubat ayında geri çağrılan ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford, BM’yi temsilen ise Suriye Özel Elçisi Lakhdar Brahimi yer aldı.

Uluslar Sarayı'nda (Palais des Nations) yapılan toplantıyı takiben öğleden sonra, saat 16.30'da BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üç daimi üyesi olan Çin, Fransa ve İngiltere'nin katılımı ile genişletilmiş bir toplantı öngörülüyor. Bu toplantıya ayrıca Suriye'ye komşu ülkeler olan Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye ile BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi de  katılacak.

Cenevre-2 Konferansı normalde 23-24 Kasım tarihlerinde öngörülüyordu. Bir önceki konferans 30 Haziran 2012'de düzenlenmiş ancak burada onaylanan siyasi geçiş süreci hiçbir şekilde uygulamaya konulamadı.

Tartışmalar özellikle ikinci konferansa kimlerin katılacağı ve yöntemi üzerine yapılıyor. Muhalefet ve ittifakları Başar El Esad'ın gidişinin bir ön koşul olarak dayatıyor. Suriye rejimi ise bunu reddediyor. Suriye İletişim Bakanı Umran Ahid Zuhbi 4 Kasım'da yaptığı açıklamada "Cenevre'de yaşananlar siyasi bir operasyondur. Sözkonusu olan iktidarın devri ya da geçici bir otoritenin oluşturulması değildir. Tersini düşünenlere tavsiyemiz, bu konferansa katılarak kendilerini gülünç duruma düşürmemeleridir" dedi.