Çernobil santralinin tavanı çöktü

Çernobil santralinin tavanı çöktü

Ukrayna'da Çernobil santralinin tavanının bir kısmı, tarihin ilk büyük nükleer felaketine yol açan reaktörün çok yakınındaki bir binanın üzerine düştü.

Kar yağışının oluşturduğu ağırlık nedeniyle Çernobil santralinin çatısı ve bir duvarı kısmi olarak çöktü. Olayda yaralanan olmazken, santralin basın servisine bir radyoaktivite yükselmesine de yol açmadı.

Çatısı ve duvarı çöken binanın eskiden elektrik üreten makinelerin bulunduğu "hall turbine" olduğu bildirildi. Bu bina,  1986'da tarihin en büyük nükleer felaketine yol açan reaktörün çok yakınında bulunuyor.  O dönemde reaktör binada yaşanan patlamada, "hall turbine" hasar görmüştü.

Le Figaro gazetesine göre nükleer güvenlik enstitüsü genel müdür yardımcısı Thierry Charles, durumun şimdilik endişe verici olmadığını, zira tesiste herhangi bir radyoaktivite yükselişinin tespit edilmediğini söyledi.  Charles,  ancak yıkılın alanın çok yakınındaki reaktör üzerinde bu çökmenin yaratmış olabileceği etkiyi de yakından gözlemlemek gerektiğini sözlerine ekledi.

Kar ve rüzgarın etkisiyle çöken çatının yüzeyinin 600 m2 olduğu belirtildi.