Çevre ve dışişleri bakanlarından Paris’te iklim toplantısı

Aralık ayında BM İklim Konferansı COP21’e ev sahipliği yapacak Paris’te dün 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcileri toplandı.

Aralık ayında BM İklim Konferansı COP21’e ev sahipliği yapacak Paris’te dün 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcileri toplandı. Bakanlar, özellikle iklim politikaları ile teknoloji transferlerinin finansmanı konusunda görüş alış verişinde bulunacaklar.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un çağrısına olumlu cevap veren 57 ülkeden en az 37’si çevre veya dışişleri bakanları düzeyinde katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Fabius, COP21’e 3 aydan az bir süre kaldığını ve iklimsel değişikliklerin önünü almayı amaçlayan ortak bir antlaşmanın şart olduğunu söyledi. Bakanlar toplantısından ‘maksimum oranda faydalanılması’ gerektiğini kaydeden Fabius, uzlaşma amaçlı görüşmelere odaklandıklarının altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Bonn kentinde 5 gün süren ve fazla bir ilerlemenin sağlanamadığı resmi müzakereleri hatırlatan Fabius, “istikamet doğru, ancak ritim henüz yeterli değil” değerlendirmesinde bulundu. Fabius, bakanlar arasındaki bu resmi olmayan görüşmenin ise ‘müzakereleri kolaylaştıracak konular üzerinde konuşacaklarını’ belirtti.

İki günlük toplantı boyunca öncelikle iklim politikaları ile ülkeler arasındaki teknoloji transferlerinin finanse edilmesi üzerine görüş alışverişinde bulunulacak. Finansman sorunu özellikle gelişmekte olan ülkeler için önem taşıyor.

2009 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen iklim zirvesinde sanayileşmiş ülkeler yoksul ülkelere 2020 yılından itibaren yıllık 100 milyar dolar aktarmayı vaat etmişlerdi. Ancak bu vaat henüz resmileştirilmiş değil.

Toplantıda konuşan Peru Çevre Bakanı Manuel Pulgar Vidal da, küresel ısınmayla mücadele kapsamında gerekecek finansman konusunda ‘önemli bir sinyal verilmesi’ için tartışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi. Finansman konusu Ekim ayında Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası toplantısının da gündeminde olacak.

İklimsel değişikliklere ve bununla bağlantılı olarak doğal afetlere yol açan en önemli sorun olarak küresel ısınma görülüyor. Uzmanlar, yeryüzü sıcaklığının 1880 yılına oranla 2 dereceden fazla artması durumunda iklimsel değişikliklerin meydana geleceğinde birleşiyorlar.

30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek COP21 öncesinde Almanya’nın eski başkenti Bonn’da müzakereler düzenleniyordu. Müzakerelerin son oturumu Ekim ayında yapılacak.

COP21 öncesinde hangi ülkenin sera etkili gazların salınımını ne kadar azaltacağı, oluşacak giderlerin nasıl ve hangi ülkeler tarafından karşılanacağı, COP21’in hukuki formunun ve bağlayıcılığının ne düzeyde olduğu gibi konulardaki müzakerelerde sonuç alınabilmiş değil.