Chevron'dan sonra Total da Hewler'le anlaşma imzaladı

Chevron'dan sonra Total da Hewler'le anlaşma imzaladı

Baðdat yönetiminin tehditlerine raðmen Amerikan şirketi Chevron’dan sonra Fransız petrol devi Total da Federal Kürdistan Bölgesi ile petrol çıkarma anlaşması imzaladı.

Total yaptıðı açıklamada yapılan anlaşma sayesinde, Amerikan Marathon Oil nezdinde Kürdistan Bölgesi’nde petrol çıkarılması için iki onay belgesine yüzde 35 oranında katılım saðladıklarını bildirdi.

Fransız grup, bu anlaşma ile “Irak petrol sektörünün kalkınmasına katkı sunmak ve yeni projelere yatırım yapmayı istediklerini” söyledi.

Petrol çıkarmak için onay alınan yerlerin sırasıyla 705 km2 ile 424 km2 yüzölçümüne sahip Harir ve Safen olduðu bildirildi. Total, Safen blokunun kalkındırılması operatör olacaklarını da belirtti.

Total bu anlaşma ile Amerikalı rakibi Chevron grubundan sonra Baðdat merkezi hükümetinin tehditlerine rest çekerek Federal Kürdistan’ı seçmeyi göze aldı. AFP ajansına göre Total’ın bir sözcüsü bu konuda Irak makamlarını bilgilendirdiklerini söylemekle yetindi.

Haziran ayında, Irak merkezi hükümeti Fransız şirketleri uyararak, Kürdistan Bölgesi ile anlaşma imzalamaları halinde Baðdat ile yapılanların iptal edileceðini söylemişti. Baðdat yönetimi, Chevron’un da artık Kürdistan Bölgesi dışındaki yerlerde çalışamayacaðını bildirmişti.