"CHP Sosyalist Enternasyonal'den çıksın" talebi

"CHP Sosyalist Enternasyonal'den çıksın" talebi

Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği ve Almanya Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Sosyalist Enternasyonal Konseyi Başkanlığı'na mektup göndererek CHP'nin bu kurumun üyeliğinden çıkartılmasını talep etti. CHP'nin ırkçı söylemlerine dikkat çeken Dersimli kuruluşlar "CHP'nin Sosyalist Enternasyonal üyesi olması kurumunuzun saygınlığına uygun düşmez" çağrısı yaptılar.

Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği ve Almanya Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti Sosyalist Enternasyonal Konseyi Başkanlığı'na mektup gönderdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Sosyalist Enternasyonal üyesi olmasından rahatsızlık duyduklarını belirten Dersimli kuruluşlar, CHP'nin Dersim katliamındaki rolüne dikkat çekerek şu çağrıda bulundular:

"Biz, Almanya'da yaşayan ve vatandaşı olan Dersimli şahsiyet ve kurumlar, uzun bir süredir Dersim soykırımı çalışmalarını yürütmekteyiz. Bu nedenle Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu'nda 5 konferans yaptık ve 23 Kasım 2012 de Dersim soykırımını Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC) götürdük.

CHP, Dersim soykırımını sorgulamadığı gibi soykırım yapan devletine haklılık veriyor. CHP, Dersim'de uyguladığı soykırım için özür dilemiyor. CHP, bir yandan Dersim soykırımını savunurken diğer yandan da sosyaldemokrat olarak uluslararası saygınlığı olan Sosyalist Enternasyonal üyesi olması kurumunuzun saygınlığına uygun düşmez kanaatindeyiz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik engellemeleri, çok kültürlülüğe karşı tutum ve söylemleri ile milliyetçiliği kışkırtan CHP, sosyal demokrat kimliğini yitirmiş, statükocu, milliyetçi sağ bir partiye dönüşmüştür."

Mektupta, CHP'nin izlediği milliyetçi ve saldırgan politikalarla, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve sivilleşmesine engel olan olduğu ve bu yüzden Sosyalist Enternasyonal üyesi olması hatta Genel Başkan Yardımcılığının bu parti tarafından yürütülmesini Sosyalist Enternasyonal'in özgür bir dünya yaratma çabasına aykırılık teşkil ettiğini vurgusu yapıldı.

"CHP'NİN IRKÇI ÇIKIŞLARI SÜRÜYOR"

CHP'nin Sosyalist Enternasyonalden çıkartılmasını talep eden Dersimli kuruluşlar "CHP’de en son soykırım inkarı bu partinin başkan yardımcısı Mehmet Akif Hamzaçebi'nin 21 Aralık 2012 tarihinde Türkiye Büyük Milletvekili Meclis kürsüsünden katledilen Dersim halk önderlerini aşığalaması ile devam etmiştir. Milyonlarca Dersimli Kürt, Alevi ve Ermeni halkını derinden sarsan bu açıklamaları üyeniz olan CHP devam ettirmekte kararlıdır" görüşü dile getirildi. 

Mektupta son olarak şu çağrıya yer verildi: "İnsanlık ailesinin yüzlerce yıldır oluşturmaya çalıştığı insancıl değerler karşısında birer tehlike arz eden Cumhuriyet Halk Partisinin halen saygın topluluğunuzun bir üyesi oluşu milyonlarca biz soykırım mağduru Kürt ve Alevi'yi çok derinden üzdüğünü bilmenizi isteriz. Bu nedenle insanlık ailesinin yüzlerce yıldır mücadelesini verdiği sosyalist değerlerden çok uzakta olan ulusalcı despotik bu partinin üyeliğinin düşürülmesi dünya insanlık ailesinin aynı zamanda topluluğunuza yüklediği bir sorumluluk olduğunu düşünerek bu talebimizin dikkate alınmasını dileriz."