CIA'nın işkence ve alıkoyma operasyonlarına 54 ülke işbirliği yaptı

CIA'nın işkence ve alıkoyma operasyonlarına 54 ülke işbirliği yaptı

Amerikalı bir insan hakları derneğinin yayınladığı rapora göre aralarında bir çok Avrupa ülkesinin de olduğu en az 54 ülke CIA'nın işkence, yasadışı tutuklama ve alıkoyma operasyonları ile işbirliği yaptı.

Demokrasiye ilişkin sorunlar alanında uzman özel bir vakıf olan Open Society Justice Initiative (OSJI), bugün yayınladığı 213 sayfalık raporunda bazı devletlerin CIA operasyonlarına gösterdiği hoşgörü nedeniyle yaşanan çeşitli insan hakları ihlallerine ver verildi.

OSJI, "Gizli tutma, tutukluların yarı resmi transferleri yabancı hükümetlerin aktif katılımı olmadan mümkün olamazdı. Bu hükümetlerin de sorumlu tutulmaları gerekiyor" dedi.

Dernek, özellikle yıllardan beridir CIA'nın gizli hapishaneleri ve işkence uygulamalarının varlığının bilindiği Pakistan, Afganistan, Mısır ve Ürdün'ü işaret etti.

Bu listede ayrıca İrlanda, İzlanda, Kıbrıs da yer alırken, bu ülkelerin adli çerçevenin dışında tutukluları taşıyan uçaklara kendi hava sahalarını açtığı belirtiliyor. Polonya, Lituanya ve Romanya'nın ise kendi topraklarında gizli cezaevlerine izin verdiği kaydediliyor.

Raporda Fransa'nın adı geçmiyor ancak Almanya, İspanya, Portekiz ve Avusturya'nın isimleri var.