Çin New York Times’i kara listeye aldı

Çin New York Times’i kara listeye aldı

Çin, başbakan Wen Jiabao ve ailesinin milyar dolarlık mal varlıðıyla ilgili bir haber yayınlayan Amerikan The New York Times gazetesini kara listesine aldı. Çin’de gazetenin internet sayfasına erişim bloke edildi.

New York Times gazetesi, önce Çince sayfalarının karardıðını ardından da Ýngilizce sayfalarına ulaşımın bloke edildiðini bildirdi. Aynı şekilde internet üzerinden, kara listeye alınmalarına neden olan habere ulaşımın da engellendiði kaydedildi.

New York Times gazetesi Çin başbakanı Wen Jiabao ve ailesinin milyar dolarlık mal varlıklarıyla ilgili bir haber yayınladı. Gazetenin yaptıðı araştırmaya göre Jiabao ve ailesinin isimlerine kayıtlı 2,7 milyar dolar tutarından mal varlıklarının olduðunu ortaya çıkardı. Gazeteye göre, yakında yerini başkasına bırakacak olan Jiabao ve ailesi, söz konusu büyük mal varlıðını üst düzeyde görev almaya başladıðı siyasi süreçte elde etti.

Gazete, mal varlıðındaki çarpıklıða örnek olarak Jiabao’nun annesi gösterdi. 90 Yaşındaki eski bir öðretmen olan Yang Zhiyun’un ismine 120 milyon dolar tutarından çeşitli mal varlıkları bulunuyor.

Çin Komunist Parti içinde yolsuzlukla mücadele eden mütevazi siyasetçi imajı ile tanınan başbakan Jiabao, geçtiðimiz yıl yaptıðı bir konuşmada, aşırı yoksul aile koşulları içerisinde büyüdüðünü söylemişti.

Gazeteye göre Jiabao ailesinin bankacılık, altın, turizm ve iletişim sektöründen alt yapı sektörüne kadar geniş bir alanda yatırımları bulunuyor. Jiabao’nun oðlu, kızı ve kardeşinin isimleri ‘karmaşık’ mali yapılanmalarda göze çarptıðı belirtildi.

Çin’in söz konusu haber nedeniyle uyguladıðı sansürden BBC’de nasibini aldı. BBC Dünya Haberleri, Çin muhabirine haberle ilgili soru sorduðu sırada canlı yayın bloke edildi. Çin’in Twitter’i Weibo’da Wen Jiabao ile New York Times aramaları da bloke edilmiş durumda.