'Çingene Gecesi' kurbanları Stockholm'de anıldı

'Çingene Gecesi' kurbanları Stockholm'de anıldı

Hitler’in SS’leri 1944 yılının 2-3 Aðustos gecesi Romanlara karşı büyük bir operasyon başlattı. Auschwitz-Birkenau toplama kampında tutulan aralarında kadın, çocuk, hasta ve yaşlıların da bulunduðu 3 bin Roman gaz odalarında doldurularak katledildi. Bu nedenle 2-3 Aðustos gecesi “Çingene Gecesi” olarak adlandırılır ve katledilenleri anmak için anma toplantıları yapılır, mumlar yakılır.

Her yıl olduðu gibi bu yıl da Stockholm’de binlerce Yahudiyi toplama kampından kurtaran Ýsveçli Diplomat Raul Wallentorg’un adının verildiði meydanda Nazilerin katlettikleri Romanları anmak amacıyla bir etkinlik yapıldı.

Roman Uluslararası Film Festivali’nin örgütlediði anma toplantısına katılan “Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi” eski Başkanı Mona Sahlin ve “Halk Partisi” eski Genel Başkanı ve “Yahudi Merkez Konseyi” Başkanı Lena Posner-Körösi Romanlara yönelik soykırımını kınayan ve yeni soykırımların engellenmesi için ırkçılıða ve yabancı düşmanlıðına karşı mücadelenin önemine deðinen konuışmalar yaptı.

Anma toplantısına ev sahipliði yapan Roman Sanatçı Domina Kai Nazilerin 2. Dünya Savaşı yıllarında Almanya’da yaşayan 1 milyon Romandan yarısını katlettiklerini söyledi. Soykırımın üzerinden 68 yıl geçmesine raðmen Avrupa’da Romanlara karşı baskı ve saldırıların deðişik biçimlerde sürdüðüne dikkat çekti.

3 Aðustos resmi anma günü olarak kabul edilsin

Roman örgütleri Nazilerin Yahudilere karşı uygulanan soykırımının öne çıkarılırken Romanlara yönelik soykırımın yeterince gündeme getirilmemesine tepkili. Toplama kamplarından kurtulmayı başaran az sayıdaki Romanın okuma yazma zorluklarından dolayı başından geçenleri kamuoyuna yansıtamadıðını, dış dünyanın Romanlara ilgisiz davrandıðını ve Nürberg Duruşmalarında Romanlara uygulanan soykırımının gündeme getirilmediðini söylüyor.

Roman örgütleri 3 bin Roman’ın katedildiði 3 Aðustos gününün Avrupa Birliði ve Avrupa ülkeleri tarafından resmi anma günü olmasını talep ediyor. Ancak bugüne dek Polonya dışında hiç bir ülke 3 Aðustos’u resmi anma günü olarak kabul etmedi.