Clinton: Halep’te yıðınak Ankara için kırmızı çizgi olabilir!

Clinton: Halep’te yıðınak Ankara için kırmızı çizgi olabilir!

Suriye Esad rejiminin Halep çevresinde yıðınak yaptıðını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Cinton, “Bu durum stratejik ve ulusal çıkarları açısından Türkiye için kırmızı çizgi olabilir” dedi.

ABD düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde Ýsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le birlikte konuşmacı olarak katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye güçlerinin son iki gün içerisinde Halep çevresinde yıðınak yaptıðına dair bilgi edindiklerini belirtti. Clinton, bunun, "stratejik ve ulusal çıkarları" açısından Türkiye için bir "kırmızı çizgi" olabileceðini söyledi.

"Edindiðimiz bilgiye göre, Suriye güçleri son 24-48 saat içerisinde Halep çevresinde yıðınak yapıyor" diyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Bu, stratejik ve ulusal çıkarları açısından Türkiye için bir kırmızı çizgi olabilir. Dolayısıyla bunu çok dikkatle takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Clinton konuşmasından devamında Esad rejimine askeri helikopter göndermekle suçladıðı Rusya’ya da sert eleştirilerde bulundu. Moskova'nın Esad'a gönderdiði savaş helikopterlerinin şu anda yolda olduðunu iddia eden Clinton, "Rusya'nın helikopter satışı, Suriye'deki çatışmanın çok dramatik sonuçlar doðurmasına neden olabilir" iddiasında bulundu.

Clinton’un açıklamaları, Suriye’de dış müdahale için ön hazırlıkların hızlandırıldıðı izlenimini veriyor. Ýngiliz Ýndependent gazetesinin bugün manşetten geçtiði, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’nun Müslüman Kardeşler kanadına silah yardımı yaptıðı haber de bunu doðrular nitelikte.

Gazete, Ankara’daki bir batılı diplomata dayanarak geçtiði haberde, Suudi Arabistan ve Katar'ın 3 hafta önce, Türkiye üzerinden muhalif Özgür Suriye Ordusu'na silah temin ettiðini, teslimatın Milli Ýstihbarat Teşkilatı (MÝT) tarafından gerçekleştirildiðini kaydetti. Kalaşnikof, makineli tüfek, el bombası ve tank savarlardan oluşan silahların “yalnızca Suriyeli Müslüman Kardeşler grubuna yakın muhaliflere yapıldıðını” belirten ismi açıklanmayan batılı diplomat, geçtiðimiz günlerde başına Kürt Abdulbasit Seyda’nın getirildiði Suriye Ulusal Konseyi’nden (SUK) bahsederken, MÝT’i kastederek ‘onların adamları’ demesi dikkat çekti.

Demokratik Deðişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi Başkan Yardımcısı ve PYD’nin lideri Salih Muslim Muhammed, geçtiðimiz günlerde ANF’ye yaptıðı açıklamada, Türkiye ve batılı ülkelerce desteklenen, Ýstanbul’da kurulan SUK için “Uluslar arası güçlerin elinde bir oyuncaða dönüştüðünü herkes biliyor artık” demişti. Muslim, Suriye’nin önünde Arap Birliði ve BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik barış planı çerçevesinde Suriye’de bulunan gözlemci grubu 3-4 bin kişilik barış gücüne dönüştürme dışında bir seçeneðin kalmadıðını belirterek, aksi durumda iç savaşın kaçınılmaz olduðunu sözlerine eklemişti.