Clinton: Rusya ve Çin bedel ödemeli

Clinton: Rusya ve Çin bedel ödemeli

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Baas rejimini desteklemekle suçladıðı Rusya ve Çin’i sert sözlerle eleştirerek, “Rusya ve Çin, Esad’ı desteklemenin bedelini ödemeli” dedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te devam eden ‘Suriye Halkının Dostları’ toplantında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, toplantıya katılmayan Rusya ve Çin’i sert sözlerle eleştirdi.

Moskova ile Pekin'in Esad'a arka çıkmakla elde edecekleri birşey bulunmadıðını söyleyen Hillary Clinton, "Sizinle açık konuşuyorum. Rusya ve Çin, Esad rejiminin arkasında durdukları için hiçbir bedel ödemediklerine inanıyorlar. Bunu deðiştirmenin tek yolu, burada temsil edilen tüm ülkelerin doðrudan ve acilen harekete geçerek, Rusya ve Çin'in bir bedel ödemesini saðlamasıdır. Çünkü bu iki ülke ilerlememizin önünü kesiyor. Artık buna tolerans gösterilemez" dedi.

Clinton Cenevre'de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için de BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkarılmasını da istedi. Cenevre’de geçtiðimiz gün gerçekleşen toplantıda Suriye’de ‘Geçiş Hükümeti’nin kurulması kararlaştırılmıştı. Clinton ayrıca Esad rejiminin söz konusu kararları uygulamaması halinde, BM Şartı'nın yedinci maddesinin işleme konması için çaðrıda bulundu. Yedinci madde, ekonomik önlemlerden askeri güç kullanımına kadar birçok yaptırım içeriyor.

RUSYA’DAN ‘DESTEK’ YALANLAMASI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Rusya’nın Suriye rejimine destek verdiðine ilişkin Clinton’ın iddialarını kesin dille yalanladı. Riabkov, Ýtar-Tass ajansına yaptıðı açıklamada, "Rusya’nın Suriye’nin içinde bulunduðu durumda Beşşar Esad rejimini desteklediðine ilişkin iddialarını kesin dille reddediyoruz" dedi.