CPT yıllık çalışma raporunu açıklıyor

CPT yıllık çalışma raporunu açıklıyor

Avrupa Konseyi Ýşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) son bir yılık faaliyet raporunu Salı günü saat 10.00’da açıklayacak.

Alınan bilgilere göre söz konusu raporun basına sunulması öncesi CPT başkanı Latif Hüseynov’un (Lətif Huseynov) hazır olacaðı bir basın brifingi verilecek.

ANF dahil Avrupa Konseyi (AK)’de daimi olarak çalışan birçok basın mensubunun davet edildiði brifing saat 14h ile 15h arası düzenlenecek, ancak konuşulanlar bir günlüðüne ambargolu olacak. Bu brifingde CPT’nin bir yıllık geçmiş faaliyetleri ve gelecek hedefleri deðerlendirileceði ve AK üyesi ülkelerinin CPT’nin normlarına uygun aldıkları önlem mekanizmalarına vurgu yapılacaðı öðrenildi.

CPT heyeti bu yıl 21-28 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye yaptıðı ziyaret ardından şu açıklamada bulunmuştu: “CPT ad hoc heyeti olarak 21-28 Haziran tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret ettik, bu ziyaretin temel amacı, yakın dönemde Pozantı cezaevindeki çocuk tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarını da göz önünde bulundurarak, cezaevlerindeki çocuk tutukluların koşulları ve yapılan muameleyi incelemek içindi.”

Delegasyonun Pozantı’daki çocukların sevk edildiði Ankara Sincan çocuk cezaevi ile Ýstanbul-Maltepe, Antep ve Diyarbakır E Tipi cezaevlerindeki çocuk bölümlerini ziyaret ettiði belirtildi. CPT delegasyonunun Haziran ayı içerisinde birçok cezaevinde meydana gelen yangınlar konusunda da Türk yetkilileri ile görüşmeler yaptıðı ifade edilmiş, ancak Ýmralı’ya ziyaret olup olmadıðı konusunda bilgi verilmemişti.

Ancak o dönem yapılan açıklamada Ankara ile yapılan görüşmelerde, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın durumunun gündeme getirildiði belirterek, “Delegasyon, Öcalan ile Ýmralı Adası F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki diðer tutukluların durumuna ilişkin çeşitli soruları gündeme getirdi. Bu tutukluların pratikte aile ve avukatları ile ziyaret imkanına özel bir dikkat gösterildi” denilmişti.

CPT’NÝN “TATMÝN EDÝCÝ GELÝŞME OLACAK” SÖZÜ NE OLDU?

Aynı CPT heyeti Ankara’da o dönem AKP hükümetinin Adalet Bakanı dahil yaptıðı görüşmeler sonrası ÝHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoðan’ın hazır bulunduðu bir görüşme yapmıştı.

ÝHD Genel Başkanı CPT'nin, Öcalan ile ilgili olarak kendilerine, "Yakında Ýmralı ile ilgili tatmin edici gelişme olacak" dediðini basına aktarmıştı. Bu “iyimser” görünen açıklamaya Kürtler temkinli yaklaşmışlardı.

Aradan geçen beş ay, CPT aracılıðı ile verilen “iyimser mesajlar”ın pratikte karşılıðının olmadıðını bir kez daha gösterdi. Öcalan, Temmuz 2011’den bu yana avukatları ile görüştürülmüyor, dış dünya ile baðlantısı tamamen kesilmiş. Öcalan’ın saðlık, güvenlik ve özgürlüðünün saðlanması için 12 Eylül’den bu yana cezaevlerinde açlık grevleri, dışarıda ise aralıksız eylemler sürüyor.

Geçen Haziran ayında Türkiye ve Kürdistan’a giden delegasyonda CPT’nin Ýsviçreli ikinci başkan yardımcısı Jean-Pierre Restellini, Avusturya’dan Julia Kozma ve Çek Cumhuriyeti’nden Jan Pfeifer yer almıştı. Ayrıca bölüm şefi Michael Neurauter, CPT Sekretaryasından Petr Hnatik ile Belçika’daki Bruges Cezaevi Müdürü Jurgen Van Poecke de heyet içerisinde buluyordu.