Dağlık Karabağ’a ilişkin müzakereler sürüyor

Dağlık Karabağ’daki yeni çatışmalarda en az 200 kişi hayatını kaybederken, Bakü ile Erivan arasındaki müzakereler devam ediyor.

Azerbaycan, 19 Eylül günü Dağlık Karabağ’a yönelik yeni bir savaş başlattı. 24 saat sonra çarşamba günü ateşkes ilan edildi. Azerbaycan’ın saldırısı sonucu en az 200 kişi hayatını kaybetti, 400 kişi de yaralandı.

BM Genel Kurulu’nda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, bu çatışmada “iki taraf değil, bir saldırgan ve bir mağdur” olduğunu belirtti. Mirzoyan, Azerbayacan’ın Dağlık Karabağ’da “etnik temizliği tamamlamak” için “haksız ve planlanmış” bir saldırıda bulunduğunu belirtti.

Mirzoyan ayrıca Bakü'nün "yoğun, ayrım gözetmeyen bombardımanlar ve yasaklı misket bombalarının kullanımı da dahil olmak üzere ağır top kullandığını" ifade etti.

Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov, Erivan'ın "ayrılıkçıları körüklemek ve desteklemekle" suçlarken, ifade edilenlerin "dezenformasyon kampanyası” olduğunu iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, taraflar arasındaki ateşkesin beş kez ihlal edildiğini belirtti. Ancak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, buna rağmen ateşkese genel olarak uyulduğu ifade edildi.

Bakü ve Dağlık Karabağ yetkilileri, bölgenin Azerbaycan'a yeniden entegrasyonu konusunda müzakereleri her şeye rağmen sürdürmeye hazır olduklarını söylüyorlar.

Perşembe günü iki saat süren görüşmeleri "yapıcı" olarak nitelendiren Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, yeni bir toplantının "mümkün olan en kısa sürede" gerçekleşeceğini duyurdu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan perşembe günü, 2020'deki son savaştan bu yana, Rusya'nın Dağlık Karabağ’da barışı koruma misyonunda başarısız olduğu tepkisinde bulundu.

Azerbaycan’ın son saldırısı, Dağlık Karabağ’da yaşayan 120 bin kişinin toplu olarak göç edebileceği endişesine neden oldu. Ancak Ermenistan toplu bir tahliyenin planlanmayacağını açıkladı.

Buna karşın Nikol Paşinyan, ülkenin "40 bin aileyi" mülteci olarak karşılamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yetkili çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere 10 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söylemişti.

Ağırlıklı olarak Ermenilerin yaşadığı bu bölge, Kafkasya'nın eski Sovyet cumhuriyetleri, Azerbaycan ve Ermenistan arasında daha önce iki savaş yaşandı. İlki1988'den 1994'e kadar sürdü ve 30 bin kişi hayatını kaybetti. İkincisi 2020 sonbaharında yaşandı ve 6 bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.