Dağlık Karabağ’da toplu göç: 45 bin 500 mülteci Ermenistan’a ulaştı

Azerbaycan’ın işgal saldırısı ardından Dağlık Karabağ halkı toplu olarak Ermenistan’a göç etmeye devam ediyor.

Ermenistan yetkilileri, Dağlık Karabağ’dan Ermenistan’a ulaşan mültecilerin sayısının 42 bin 500’e ulaştığını açıkladı.

Azerbaycan hükümeti Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan tek yolu pazar günü açmıştı.

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Dağlık Karabağ’a yönelik saldırı sırasında 192 asker ve bir sivilin hayatını kaybettiğini iddia etti. Aynı kaynağa göre 500’den fazla asker de yaralandı.

Dağlık Karabağlı yetkililer ise kendi cephelerinde 213 kişinin hayatını kaybettiğini ve 400’den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ 1921 yılında Sovyet iktidarı tarafından Azerbaycan’a bağlanmıştı. Bu bölgenin kontrolü için bu bölge, Kafkasya'nın eski Sovyet cumhuriyetleri, Azerbaycan ve Ermenistan arasında daha önce iki savaş yaşandı. İlki1988'den 1994'e kadar sürdü ve 30 bin kişi hayatını kaybetti. İkincisi 2020 sonbaharında yaşandı ve 6 bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Son işgal saldırısı 20 Eylül’de ani bir şekilde gerçekleşti. 24 saat sonra, Dağlık Karabağ, silah bırakmayı ve bölgenin Azerbaycan’a entegrasyonu için müzakerelerde bulunmayı kabul etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçen hafta yaptığı açıklamada 40 bin mülteciyi karşılamaya hazırlandıklarını belirtmişti.  Ancak Dağlık Karabağ’da yaşayan 120 bin kişinin neredeyse tamamının göç etmek istediği belirtiliyor. Ermeniler, Azerbaycan’a dahil edilen bir bölgede can güvenliklerinin olmadığını düşünüyor. Yerel yetkililer, bölgede Ermenileri koruyacak hiçbir şey olmadığını belirtirken, uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösteriyor.