Dağlık Karabağlılar Ermenistan’a göç ediyor

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik işgal saldırısı ardından binlerce kişi Ermenistan sınırına geçti.

Ermenistan hükümeti yaptığı yazılı açıklamada Dağlık Karabağ’dan 2 bin 900’u aşkın kişinin Ermenistan ile olan sınırı aştığını bildirdi.

Dağlık Karabağ bölgesi, 20 Eylül’de Azerbaycan’ın ani saldırısı ardından silahları bırakmayı kabul etmişti. Saldırıdan 24 saat sonra ateşkes yapılmış ve bölgenin Azerbaycan’a dahil edilmesi konusunda müzakereler başlamıştı.

Dağlık Karabağ’da 120 bin dolayında Hristiyan inancına mensup Ermeni yaşıyor. Ermeniler, etnik temizliğe maruz kalmaktan endişe ediyor. Azerbaycan çoğunlukla Müslümanlardan oluşuyor.

Pazar günü Reuters’a açıklamada bulunan Dağlık Karabağ yetkililerinden David Babayan, bölgede yaşayan 120 bin kişinin Ermenistan’a gideceğini söyledi.

Babayan, “Halkımız Azerbaycan bünyesinde yaşamak istemiyor. Yüzde 99,9’u tarihi topraklarımızı terk etmeyi tercih ediyor” dedi.

Dağlık Karabağ yöneticileri de yazılı bir açıklama yaparak, saldırı ardından evlerinde bulunan ve Ermenistan’a girmek isteyen herkese Rus barış gücünün eşlik edeceğini bildirdi. 

Ülkesinde yoğun tepkiler alan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir kısım insani yardımın Dağlık Karabağ’a ulaştığını belirtirken, halen “etnik temizlik tehlikesi” ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.