Davutoðlu'nun 'korsan' Kerkük ziyaretine Irak'tan tepki

Davutoðlu'nun 'korsan' Kerkük ziyaretine Irak'tan tepki

Irak Dışişleri Bakanlıðı, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu’nun kendilerinin haberi ve onayı olmadan petrol kenti Kerkük’e yaptıðı ziyaret tepki gösterdi.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu, Hewler’e yaptıðı ziyaretin ardından bugün Kerkük’e geçti. Baðdat ile Ankara arasındaki ilişkilerin gergin olduðu bir sırada yapılan bu ziyarette Davutoðlu, yüksek güvenlik önlemleri altında bir Türkmen yetkili ile görüştü.

AFP’ye göre gazetecilere açıklamada bulunan Davutoðlu, “Kerkük kaynakları ve çeşitliliði ile zengindir, Ortadoðu’nun temel şehirlerinden biri olacak ve biz Türkler Kerkük ile Irak’a yardıma hazırız” dedi.

Irak Dışişleri Bakanlıðı internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Tüm bunlar Dışişleri Bakanlıðı’nın bilgisi veya onayı dışında yapıldı ve bu ziyareti organize etmek için resmi veya diplomatik kanallardan geçilmedi” denildi.

Bakanlık, “Bu Türkiye veya ulusal egemenliði göz ardı eden, uluslar arası ilişki kurallarını ihlal eden ve devletler ile resmi kurumlar arasındaki ilişkilerde temel kurallara uymayan tüm diðer tarafların çıkarına deðildir” dedi.

Türkiye’nin açık bir şekilde Irak’ın içişlerine karıştıðı tepkisinde bulunan Baðdat, “Bu eylemin sonuçları” ve “iki ülke arasındaki ilişkilere olası negatif etkileri” konusunda Ankara’yı uyardı.

Baðdat hükümeti, Davutoðlu’nun Kerkük ziyaretini “kutlayan” Kürdistan Bölgesi’nin tavrı karşısında da “şaşırdıkları” eleştirisinde bulunarak, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal sorumluluklarını ihlal ettiðini söyledi.