Devletsiz halklar AP'de toplanıyor

Devletsiz halklar AP'de toplanıyor

Avrupa Parlamentosu, bugünden itibaren iki gün boyunca “Yeni devlet modelleri için hakların kendi geleceklerini belirleme semineri”ne ev sahipliði yapıyor. Platformda aralarında Kürdistan, Filistin, Batı Sahra, Tibet, Berberiler, Katalonya, Bask ülkesi, Quebec, Ýskoçya, Aborjinlerin de olduðu dünyanın farklı kıtalarında toplam 32 devletsiz halk temsilini buluyor.

“Halkların Kolektif Hakları için Dünya Aðı-CIEMEN” adı ile anılan bu platform, 2009’da Brezilyada organize edilen dünya sosyal forumu kararıyla kurulmuştu. Platform, Dünya’daki devletsiz halkların tartışmalar yürüttüðü ve dayanışmalarını geliştirdiði bir çatı rolü oynamayı amaçlıyor.

«Yeni devlet modelleri için halkların kendi gelecekleri belirleme semineri» adı ile AP’de bir araya gelen platformda, aralarında Kürdistan Network’un da bulunduðu dünyanın baskı gören çok sayıda halklarının temsilcileri yer alıyor.

Şimdiye kadar 50 dolayında AP üyesinin destek ve katılım göstereceði öðrenilen seminer, bugün saat 14h30’da AP Yeşiller grubunun salonunda gerçekleşecek.

KONU BAŞLIKLARI

Konferans boyunca ; “Kolektif haklar ve demokratik yönetimler”, “Çatışmalı meselelerin çözümü ve AB”, “Yeni oto-determinasyon (kendi kaderini tayin) için yeni Perspektifler” ve “Halklarını talebe eden halklar” başlıkları altında tartışma ve bilgi alış verişinde bulunulacak.

AP Yeşiller grubuna Ýspanya’nın Galisya bölgesinde seçilen Anna Miranda’nın ANF’ye yaptıðı açıklamaya göre; “Devletler farklı kimlikten hakları tam ve hakkaniyetli bir şekilde temsil etmediði müddetçe, devletsiz halkların da kendilerini ifade etme organlarını kurma ve geliştirme hakları var” dedi.

AP’deki platformun da bu kapsamda olduðunu sözlerine ekleyen Mirand, Ýspanya’da ve Kürdistan’da olduðu gibi, Quebec’ten Ýskoçya’ya kadar, dünyanın pek çok devletsiz halkının konjonktürel bazda haklarını savunma ve sahiplenmede çok atılgan ve sonuç alıcı bir süreci yaşadıðını kaydetti.

Miranda, iki gün sürecek olan konferansın başta AP olmak üzere AB’ye ve uluslararası diðer kurum ve kuruluşlara, devletlere ve BM’ye taleplerini şekillendirerek bildirecek. Miranda, kendisinin yer aldıðı bu konferansı devletsiz halkların güç ve söz birliði yapmak için dayanışma eylemi olarak deðerlendiriyor.

KÜRT KURUMLARI

Kürtler adına organizede yer alan Kurdish Network’tan Eyyüp Doru, KNK’den Nilüfer Koç ve KONKURD’tan temsilciler hem organizasyonda yer alıyorlar, hem de seminerde konuşma yapacaklar.

Platformda Cezayir’deki Berber’i halkını temsil eden Soraya Sough, Berberi halkının yaşadıðı ülkelerde dikta rejimler tarafından ret ve inkar edildiðini belirterek, kendi kültürel ve kimliksel haklarını elde edebilmeleri ve haklararası dostluk ve dayanışmaya olan inançlarından dolayı bu platformda yer aldıklarını ifade etti.