'Devletten bilgi sızdıranlar daha iyi korunmalı'

'Devletten bilgi sızdıranlar daha iyi korunmalı'

Almanya'da devlet kurumları ve özel şirketlerden yasadışı uygulamalar konusunda bilgi sızdıran insanların korunması konusu tartışılıyor.  Uluslararası Saydamlık Örgütü, kamu kurumları ya da özel şirketlerdeki yasadışı gelişmeler hakkında bilgi sızdıran kişilerin korunmasını istedi.

Yolsuzluklarla mücadele konusunda çalışmalar yürütün Uluslararası Saydamlık (Transparency International) örgütünün başkanı Edda Müller, Alman hükümetini "whistleblower" olarak da anılan bilgi sızdıran kişilerin tabi olacağı kuralları düzenlemeye çağırdı.

Bu sorun özellikle Edward Snowden’ın ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdırmasından sonra gündeme geldi.

Eski bir CIA ajanı ve eski NSA çalışanı olan Edward Snowden’ın, 6 Haziran’da Amerika’nın istihbarat birimlerinden Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve Federal Soruşturma Ofisi (FBI) tarafından kullanılan casus PRISM (Prizma) adlı programı deşifre etmişti. Bu program telefon dinlemek ve internet kullanıcılarını takip etmek için kullanılıyor. Snowden, Amerikan servislerin başbakan ve devlet başkanları dahil milyonlarca kişiyi dinlediği, Google, Yahoo! gibi internet devlerinin serverlerine sızarak casusluk yaptığına dair belgeleri de basına vermişti.

Uluslararası Saydamlık örgütü uzmanları, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde "whistleblower"lara ilişkin yasal düzenlemeyi kıyasladı. Avrupa kıyaslamasında en iyi notu İngiltere, Lüksemburg, Romanya ve Slovenya aldı.

Saydamlık örgütü uzmanlarının değerlendirmelerine göre, Almanya’da iş yerindeki olumsuzlukları kamuoyuna duyuran memur statüsündeki çalışanlar iş hukuku açısından yeterince korunuyor ancak kamu çalışanı ya da özel şirket personeli yeterince korunmuyor.

Bununla birlikte birçok ülkede İstihbarat ve askeri kurumlardan bilgi sızdıranlar yasalar tarafından yeterince korunmuyor ve hedef haline geliyorlar. 

Uluslararası Saydamlık örgütünün başkanı Edda Müller, "Önemli olan yasalarımızın medeni cesareti ödüllendirmesi; yolsuzluk ve istismar olaylarının aydınlatılmasını zorlaştırmamasıdır" dedi