Diktatörlere madalyaya evet, çevrecilere ödüle hayır!

Diktatörlere madalyaya evet, çevrecilere ödüle hayır!

Ýsveç Kralı Carl Gustav “Yılın Çevre Kahramanı” olarak seçilen 19 yaşındaki genç kıza ödülünü vermeyi reddederek bir skandala daha imza attı. Çevreciler başta olmak üzere sivil toplum örgütleri Kral Carl Gustav’ı, doðanın korunması için mücadele eden çevrecilere karşı doða talancısı tekellerden yana tutum almakla suçladı.

Ýsveç’in Gotland Adasında kireç ocaðı açılması için ormandaki aðaçların kesimi yoðun bir direniş ve protesto dalgasıyla karşılaşmıştı. Çevreciler araçların önüne yatmaktan, aðaçlarda sabahlamaya kadar her türlü yönteme başvurarak aðaçların kesimini durdurmayı başarmışlardı. Dünya Doðal Yaşam Fonu (WWF) direnişe önderlik eden 19 yaşındaki öðrenci Alva Snis Sigtryggsson’a “Yılın Çevre Kahramanı” ödülünü vermeyi kararlaştırdı.

3 yıldan beri daðıtılan ödül her yıl Stockholm’de düzenlenen bir törenle Ýsveç Kralı Carl Gustav tarafından sahibine veriliyor. Ancak bu yıl Kral tartışmalı bir konuda taraf olmamak gerekçesiyle ödülü vermeyi reddetti. Kralın ödülü vermeyi reddetmesi üzerine WWF’nin bir sorumlusu ödülü Sigtryggsson’a verdi. Kral ise ödülün verilmesini izlemekle yetindi.

Geçtiðimiz yıl Suudi Arabistan Diktatörü Kral Abdullah’a madalya takan Kralın bu tutumu çevreciler ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisine neden oldu.

WWF Basın Sözcüsü Marie von Zeipel çevreci Alva Snis Sigtryggsson’un verilen ödülü hak ettiðini belirterek Kralın tutumunu eleştirdi. Çevre Partisi Yeşiller’in gençlik örgütü Grön Ungdom’un Başkanı Björn Lindgren Kralın Suudi Arabistan Diktatörü Kral Abdullah’a madalya takarak ödüllendirirken çevre ödülü alan bir gence ödülünü vermeyi reddetmesini saçmalık olarak niteledi.

Sigtryggsson’un üyesi olduðu “Arazi Biyologları Derneði” Başkanı Salomon Abresparr ödül alacak kişiyi Kralın deðil WWF ve Kalmar Belediyesi’nin atadıðı jurinin belirlediðini, Kralın görevinin sadece ödülü sahibine teslim etmek olduðunu söyledi. Abresparr, Kralı görevini yapmamakla suçlarken kireç ocaðı açmak isteyen Nordkalk şirketinin Ýletişim Şefi Eva Feldt sivil itaatsizlik eylemine katılan Sigtryggsson’a ödül verilmesine karşı çıktı, ancak Kralın tutumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Sivil ittasizlik eylemine destek sayılabileceði gerekçesiyle Sigtryggsson’a ödül vermeyi reddeden Kral Carl Gustav geçtiðimiz yıl gerçekleştirdiði Suudi Arabistan ziyareti sırasında Dünyanın en acımasız diktatörleri arasında yer alan Suudi Arabistan Kralı Abdullah’a “Bronz Kurt” madalyasını kendi elleriyle takmıştı. Adı seks skandallarına karışan Carl Gustav 2004 yılında’da Buruney ziyareti sırasında 1968’den bu yana iktidarda bulunan Bruney diktatörü Haji Hassanal Bolkiah için övücü ifadeler kullandıðı için eleştiri yaðmuruna tutulmuştu