Doðu Kudüs'te 2610 yeni konut inşaatına onay

Doðu Kudüs'te 2610 yeni konut inşaatına onay

Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doðu Kudüs’teki bir Yahudi mahallesinde 2610 yeni konutun inşa edilmesini öngören projeyi onayladı.

Doðu Kudüs’teki Yahudi yerleşim yerlerini gözetleyen sivil toplum örgütü Terrestrial Jerusalem Müdürü Daniel Seidemann, Belediye Başkan Vekili’nin kendisine Givat Hamatos mahallesinde 2610 yeni konut projesine onay verdiklerini söylediðini aktardı.

Filistinli yöneticiler ise Ýsrail’in işgal altındaki bölgelerdeki konut inşaatları ile “tüm cinayet ve tutuklama uygulamalarının” kendilerini Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) gitmeye ittiðini belirtti.

Salı akşamı Ýsrail Ýçişleri Bakanlıðı sözcüsü Efrat Orbach, hükümetin hafta içinde Givat Hamatos ve Gilo’da 4500 yeni konut projesini inceleyeceðini söyledi. Pazartesi günü ise Ýsrail hükümeti Doðu Kudüs’teki Ramat Shlomo mahallesinde 1500 ek konut inşaatına yeşil ışık yakmıştı.

Filistinli yetkililer Ýsrail Ýçişleri Bakanlıðı’nın yeşil ışık yakmasına anında tepki göstererek, BM Güvenlik Konseyi’ne konuyu götürme niyetinde olduklarını bildirdi.

BM’nin Kasım ayında Filistin’e gözlemci devlet statüsü tanıması ardından Ýsrail işgal altındaki Doðu Kudüs ve Batı Şeria’da işgal altındaki yerleşim yerlerinde 3 bin konut inşa edeceðini açıklamıştı. Ýsrail, BM’nin Filistin’e ilişkin yeni girişimi karşısında misilleme yapacaðı tehdidinde bulunmuştu. Bu karar, uluslararası alanda tepkilere yol açmış, bir çok Avrupa ülkesi Ýsrail büyükelçilerini çaðırarak açıklama istemişti. Ancak bu tepkiler Ýsrail cephesinde ciddi bir karşılık bulmadı.

Yeni konutların Doðu Kudüs’ü Batı Şeria’da Ýsrail’in işgal ettiði Maale Adumim kolonisine baðlayan “E1” isimli çok tartışmalı alana kurulacaðı belirtilmişti. Ýsrail bu proje ile 35 bin nüfuslu Maale Adumim ve Doðu Kudüs arasındaki boşluðu yeni yerleşimlerle doldurarak nihai sınırların içine dahil etmeyi planlıyor.

Her iki Batı Şeria’yı birbirinden ayıran bu proje, bir Filistin Devleti’nin yaşayabilirliliðini de tehlikeye koyuyor. Ýsrail Kudüs’ü kendi “birleşik ve bölünmez” başkenti olarak görüyor. Ancak uluslararası toplum Ýsrail’in 1967’de işgal ettiði Doðu Kudüs parçasını tanımıyor. Filistin burayı gelecekteki devletlerinin başkent yapmak istiyor.

Ýsrail Devleti, Kasım 2011’de Filistin’in UNESCO’ya tam üyeliðinin kabulü ardından da Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde inşayı hızlandırmıştı.