Dünyanın en büyük savaş gemisi Oslo’ya ulaştı

Şimdiye kadar yapılmış en büyük savaş gemisi olan Amerikan uçak gemisi USS Gerald Ford, Rusya ile krizin derinleştiği bir sırada Norveç’in başkenti Oslo’ya ulaştı.

100 bin tonu aşkın ağırlıkla hareket eden yeni nesil nükleer itmeli uçak gemisi, Oslo’ya ulaştı. Birkaç gün içinde Arktika’da yapılacak askeri tatbikatlara katılacak.

Norveç ordusu yaptığı yazılı açıklamada uçak gemisinin yaptığı bu ziyaretin “ana müttefik ABD ile daha yakın işbirliği geliştirmek ve daha yakın çalışmak için eşsiz bir fırsat sağlayacağını” belirtti.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı ile Rusya arasındaki gerilimin ortasında gerçekleşen ziyaret Rus büyükelçiliği tarafından eleştirildi.

Rus Büyükelçiliği sözcüsü Timur Chekanov Salı günü AFP'ye gönderdiği bir e-postada, "Kuzey'de ne askeri çözüm gerektiren hiçbir sorun, ne  dış müdahalenin gerekli olduğu herhangi bir sorun var" dedi.

Chekanov, “Rusya'nın Norveç'e doğrudan bir askeri tehdit oluşturmadığının Oslo'da kabul edilmesi göz önüne alındığında, bu tür güç gösterileri mantıksız ve zarar verici görünüyor" diye ekledi.

NATO üyesi olan Norveç ile Rusya, Uzak Kuzey'de 198 km'lik kara sınırını ve Barents Denizi'nde uzun bir sınırı paylaşıyor.

335 metreden uzun, 90 kadar uçak ve helikopter taşıyabilen gemi, Norveç başkentinde birkaç gün kalacak.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük askeri gemi olan uçak gemisinin çevresinde geniş bir hava ve deniz tecrit bölgesi oluşturuldu.

Barents Observer gazetesine göre, gemi 29 Mayıs’ta 14 Batı ülkesinden yaklaşık 150 uçağı bir araya getiren Kuzey Kutbu Mücadele Tatbikatı için Kuzey Kutup Dairesi'ne geçecek.