Ekvador’da altı cezaevinde 57 gardiyan ve polis rehin alındı

Ekvador'daki altı cezaevindeki mahkumlar, devlet silahlı kuvvetlerinin hapishanelerdeki operasyonlarına misilleme olarak 57 gardiyan ve polisi rehin aldı.

İlgili hapishanelerden sorumlu kurum SNAI, altı farklı cezaevinde 7 polis memuru ve 50 gardiyanın mahkumlar tarafından rehin alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Juan Zapata daha önce yaptığı açıklamada, Cuenca Cezaevi'nde tüm gardiyanların rehin tutulduğunu belirtirken, mahkûmların çarşamba gününden bu yana polis baskısını protesto ettiğini ifade etti.

SNAI, rehin alma olayının polis cezaevlerindeki müdahalelerine misilleme olabileceğini belirtti. Devlet güçleri, şiddet oylarında kullanılan yasaklı nesneleri bulmak için birçok kez müdahalelerde bulunduklarını bildirmişti.

Çarşamba günü yüzlerce asker ve polis, ülkenin en büyük hapishanelerinden biri olan ve mahkumlar arasında sık sık ölümcül çatışmalara sahne olan Latacunga'daki bir hapishanede silah, mühimmat ve patlayıcı arama operasyonu gerçekleştirdi. Ekvador'da 2021 yılından bu yana yaklaşık 430 mahkum hayatını kaybetti.

Bakan Juan Zapata, başkent Quito'da düzenlediği basın toplantısında, "Memurlarımızın güvenliği konusunda endişeliyiz" dedi.

Meksika veya Kolombiyalı kartellerle bağlantılı çetelerin de dahil olduğu hapishanelerde tekrarlanan şiddet dalgası nedeniyle Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, 24 Temmuz'da cezaevi sisteminde 60 gün süreyle olağanüstü hal ilan etti. Bu tedbir özellikle ordunun cezaevlerine gönderilmesinin yolunu açtı.

Uyuşturucu kaçakçılığı yapan gruplar ülkedeki cezaevlerinde iktidar savaşı veriyor ve buraları çeşitli operasyonları için üs olarak kullanıyor.

Temmuz ayının sonunda Guayaquil hapishanesinde dört gün süren kanlı çatışmalarda 31 tutuklu hayatını kaybetti.

26 Ağustos'ta Esmeraldas'taki bir hapishanede çıkan isyan sonrasında rehin tutulan 17 gardiyan ve idari çalışan serbest bırakıldı. İsyan, cezaevi sistemindeki olağanüstü hal ilanına yanıt olarak gerçekleşmişti.