Ekvator’da genel grev

Güney Amerika ülkesi Ekvator’da Devlet Başkanı Rafael Correa’ya muhalif kesimlerin başlattığı genel grevde şiddet olayları yaşandı.

Güney Amerika ülkesi Ekvator’da Devlet Başkanı Rafael Correa’ya muhalif kesimlerin başlattığı genel grevde şiddet olayları yaşandı. Yerlilerin de destek verdiği eylemler ile Correa’nın 16 maddelik anayasa değişikliğine karşı çıkılıyor.

Ekvador’un başkenti Quito’da Perşembe günü Emekçiler Sendikaları Cephesi’nin (FUT) çağrısıyla başlayan protesto gösterilerine yüz bini aşkın kişi katılırken, yerlilerin hakları için mücadele eden gruplar da eylemlere destek verdi. Gösteriler için başkentte 5 bini aşkın polis görevlendirilirken,

Eylemler sırasında polis ile göstericiler arasında çatışmalar meydana gelirken, yüzlerce kişinin yaralandığı bildiriliyor. Olaylar esnasında aralarında yerli halkın hakları için mücadele eden Ecuarunari adlı hareketin lideri Carlos Pérez ile Brezilyalı gazeteci eşi Manueal Picq’in de olduğu birçok kişi gözaltına alındı.

AĞIR VERGİLER VE ‘SÜRESİZ SEÇİLEBİLME’ YETKİSİNE KARŞI

Perşembe günü düzenlenen dev gösteride büyük olaylar yaşanmasına neden olarak, Devlet Başkanı Rafael Correa’nın 16 maddelik anayasa değişikliği gösteriliyor. Değişiklikler içerisinde en fazla tepki çekenlerin, gayri menkul gelirlerinin yüzde 75 vergilendirilmesi ile devlet başkanlarının ‘süresiz seçilebilmesi’ne yönelik olanları olduğu bildiriliyor.

Son maddeyle birlikte, ilk kez 2007 yılında merkez sol partilerin desteğiyle seçimleri kazanan Correa’nın 2017 yılında yeniden seçilmesinin önü açılmış olacak.

Eylemlere destek veren yerlilerin ise, yaşadıkları bölgelerdeki maden ve petrol işletmelerine karşı çıkıyorlar. Yerliler, 2 Ağustos’da başkent Quito’ya 500 kilometre uzaklıktaki Tundayme’de geniş katılımlı bir dayanışma yürüyüşü düzenlemişlerdi.

15 milyon nüfuslu Ekvador’da yerliler nüfusun dörtte birini, yerliler ile Avrupalıların karışımı olan melezler ise yüzde 65’lik bir kesimi oluşturuyor.